друкувати


І знову День Героїв в Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-31 10:00:46

Відзначення Дня Героїв на Прикарпатті цього року переросло у тиждень Героїв. Розпочате 22 травня івано-франківськими «пластунами», воно закінчилось 30 травня пам’ятним вічем на Вічевому майдані, пам’ятною ходою та панахидою за загиблими борцями за волю України в Меморіальному сквері.


У заходах взяло участь кілька сотень мешканців та гостей обласного центру: ветеранів визвольних змагань ОУН-УПА, духовенства, представників органів влади та місцевого самоврядування, учасників ВМГО «Пласт», активістів та членів політизованих структур краю – Української народної партії, Народного руху України, ВО «Свобода», Конгресу українських націоналістів, Блоку Юлії Тимогенко та ГО «Поклик Нації».

Виступаючі: Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, голова обласної ради Володимир Олійник, заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький, лідери братства ОУН-УПА Михайло Зеленчук та Фотій Володимирський та голова обласної організації КУН Богдан Борович говорили про значення такого свят, як День Героїв для розбудови незалежної Української держави, висловили сподівання, що незабаром це свято відзначатиметься як державне, закликали присутніх не тільки вшановувати героїв свого народу, а й бути достойними їх. «Треба, щоб кожен з нас задумався, - зазначив заступник голови ОДА Р.Іваницький, - чи зробив він усе для того0, щоб кожна сторінка історії була прочитана».В свою чергу мер обласного центру В.Анушкевичус відзначив, що навіть за часів незалежної України продовжуються вбивства українських героїв, зокрема: В’ячеслава Чорновола, Вадима Гетьмана, Георгія Гонгадзе, Вадима Бойка. Навіть зараз, з його слів, українцям плюють в душу, встановлюючи в Запоріжжі пам’ятник Й.Сталіну. В зв’язку з цим, - вважає пан Анушкевичус, - комунізм має бути засуджений так само, як був засуджений в Нюрнберзі фашизм.

В ході урочистої пішої ходи її учасники поклали квіти до меморіальних дощок, встановлених на честь Євгена Коновальця та Степана Бандери, а також до пам’ятника Івану Франку.

Закінчились пам’ятні заходи військовим салютом над могилами борців за волю України.

Автор: Сергій БІЛИЙ