друкувати


Юрій Костенко: В діях нинішньої влади загрози державності України не вбачається

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-31 10:00:23

Навряд чи слід шукати загрози державному суверенітету України в укладенні угод з Росією, які пролонгують термін перебування в Україні Чорноморського Флоту РФ.

Про це під час зустрічі з активом обласної організації Української народної партії 29 травня говорив лідер структури, народний депутат України Юрій Костенко.

З його слів, сьогодні втрата державності та залежність від Росії не вигідна насамперед Рінату Ахметову, а відповідно на це не піде ні Президент України Віктор Янукович, ні підконтрольний йому Уряд. Крім того, - зазначив політик, - проведені нещодавно незалежні соціологічні опитування показують, що близько 80% мешканців України в цілому позитивно ставляться до «харківських» угод, насамперед через здешевлення газу.

В той же час, - переконаний Ю.Костенко, - ціна оренди бази Чорноморського Флоту, яку платить Росія, повинна бути співрозмірна з ціною, яку сплачує Україна за поставлений газ і становити орієнтовно 5 – 10 мільярдів доларів США. Одночасно, спів розмірною з діючою ціною на поставки газу повинна була б бути ціна за транзит «блакитного» палива територією України, котра не підвищувалась вже тривалий час. В даних питаннях, на думку лідера УНП, опозиція має бути свого роду індикатором, який би допомагав владі, вказуючи на її недоліки. Саме так функціонують опозиції в Європі.

Юрій Іванович також приділив увагу українським активам, що залишились після розпаду СРСР у Росії, зокрема заощадженням громадян України у Сбербанку СРСР. На думку політика, саме настав час ставити питання перед нашими сусідами про їх компенсацію.

Автор: Сергій БІЛИЙ