друкувати


Що знаємо про мистецтво вітражів?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-29 04:00:22

Що знаємо про мистецтво вітражів? У Коломиї є декілька взірців, зокрема в музеї Гуцульщини, та вітражні вікна в музеї історії м.Коломиї роботи художника (першого голови обласної ради демократичного скликання) Миколи Яковини. Ті вітражі мають значення функціональне — як вікна. Об’ємного ж, художнього вітража автору цих рядків бачити ще не доводилося. Себто, вітраж як окремий самодостатній мистецький виріб.

Взірці таких вітражних художніх виробів привезла на експозицію до музею писанки львівська художниця Наталія Гайдаш.

Зі стін і підставок на нас дивляться ажурні янголи, лагідні добродушні леви, скомпоновані з кольорового скла, мідних прутів і пластин.

— До янголів я звернулася не як до сакральних істот, — мовила на відкритті виставки майстриня, — а як до охоронців мого спокою і гармонії моєї душі. Вони «одомашнені».

Наталка має дар трансформувати натуру, — говорили про художницю викладачі Косівського інституту декоративно-вжиткового мистецтва, де дівчина розпочинала своє фахове навчання (згодом була Львівська академія мистецтв). Вона сміливо розширює традиційні художні твори й образи модерном. І це вже особливий почерк, притаманний саме її стилю. Вона не копією нікого. Талант, словом, що тут скажеш!

Автор: Мар’ян ЯРИЙ
Джерело: Газета «Вільний Голос»