друкувати


У Євросоюзі не вірять, що угода про безвізовий режим між Україною і ЄС буде підписана

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-28 07:00:13

Скасування віз для українців у найближчому майбутньому не очікується. Європейський Союз вважає необхідною умовою для скасування візового режиму - підвищення рівня життя в Україні. Про це сказав представник ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра в інтерв'ю журналу "Кореспондент".

На його думку, у питанні скасування віз для українців дуже важливі економічна та соціальна складова.

"Імміграційний тиск на ЄС з боку України існує, і це в тому числі результат відсутності достатніх можливостей для українців у своїй країні", - упевнений він.

На думку Тейшейри, результатом реформ, необхідних для підписання угоди про асоціацію, повинно стати зникнення корупції, перешкод для інвестицій, поліпшення системи державної влади і місцевого самоврядування.

"Як результат, збільшаться інвестиції, з'являться нові робочі місця, доходи людей збільшаться, вони будуть менш схильні шукати роботу за кордоном, що знизить імміграційний тиск", - упевнений посол.

При цьому він відзначив, що питання про скасування віз буде вирішене не скоро: таким країнам, як Албанія, Боснія і Герцеговина, Македонія, Чорногорія і Сербія, знадобилося близько 10 років, щоб виконати необхідні "дорожньою картою" безвізового режиму реформи і домогтися скасування віз.

Крім того, Тейшейра повідомив, Україна має поліпшити охорону кордонів, так як наша держава часто використовується в якості коридору для нелегальних мігрантів, удосконалити паспорти та механізм видачі українських віз громадянам третіх країн.

Раніше міністр закордонних справ Костянтин Грищенко відзначив поліпшення ситуації з оформленням віз для громадян України для відвідування ЄС.

Нагадаємо, днями Віктор Янукович висловив упевненість, що угоду про безвізовий режим між Україною і ЄС буде підписана до кінця цього року.

Джерело: ТСН.ua