друкувати


Під гаслом «Школа запрошує друзів» відбувся звіт Гвіздецької школи мистецтв

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-28 12:30:47

Уже стало доброю традицією квітучої травневої пори проводити творчі звіти музичних шкіл району. Кожний із них — це справді неповторне свято не лише для викладачів, учнів та їхніх батьків, а й для усього села чи селища, численних гостей, яким школи завжди раді. Приємно, що в числі запрошених — журналісти «Вільного голосу». Побували ми з головним редактором Ольгою Гаврилюк і на звіті Гвіздецької школи мистецтв, який цьогоріч співпав із святкуванням 35-ліття від часу її заснування та проходив під гаслом «Школа запрошує друзів».

А що на друзів цей храм культури багатий, свідчив переповнений зал Народного дому селища. Програма обіцяла бути цікавою, насиченою, з приємними сюрпризами і відкриттям. Адже разом з учнями школи мали виступати її випускники, які музикою вже займаються професійно. Та про все по порядку.

Передусім не оминути увагою фойє Народного дому, стіни якого прикрашали малюнки вихованців образотворчого відділення школи. Це була справжня картинна галерея — різні теми, жанри, техніки об’єднували акуратність, старанність, любов та захоплення, які зуміли прищепити своїм учням викладачі Світлана Деделюк, Ольга Семців, Ольга Гереджук. А ще варто відзначити, що саме викладачі та учні образотворчого відділення подбали про дизайнерське оформлення сцени і залу.

Який би захід у Гвіздці не проводили, все тут виходить злагоджено, на високому рівні, бо починається з молитви до Бога і Божого благословення. Ангельськими голосами хору хлопчиків злетіло до небес щире «Отче наш…». Настоятель місцевого храму о. Василь Гаврилюк поблагословив присутніх, побажав, щоб свято і музика, як найближча молитва до Бога, об’єднали усі серця. А відтак зі сцени залунали запальні гуцульські мелодії у виконанні почесних гостей свята муніципального оркестру «Гуцулія». Переповнений зал заворожено слухав соло на цимбалах, яке виконував Володимир Довганюк.

Справжню насолоду подарували своїми чистими дзвінкими голосами хористи школи мистецтв під керівництвом Людмили Мигали. Тривалими оплесками були нагороджені за високу майстерність виконання оркестр народної музики та квартет духових інструментів, тріо саксофоністів (керівник Віталій Сімко), квартет акордеоністів (керівник Надія Григірчик), Надія Доленюк (клас фортепіано Оксани Білоскурської), ансамбль бандуристів (керівник Галина Шкреметко).

І ось на сцену запрошують тих, для кого Гвіздецька школа мистецтв була стартом і дала крила для злету. Це — Денис Максимчук, учень 5 класу Львівської спеціалізованої музичної школи-інтернату ім. Соломії Крушельницької; Любомир Фреюк, Марія Довганюк, Юрій Бовтюк — студенти музичного училища ім. Д. Січинського; Наталія Деделюк — студентка Чернівецького училища мистецтв. Кожен із них презентував рідній школі, присутнім у залі свій мистецький хист, що, здавалось, ти сидиш не у невеличкому залі селищного клубу, а у філармонії чи престижному концертному залі, — так розкішно звучали голоси, інструменти, так велично лунала музика. А своїм першим наставникам виконавці вручили на знак подяки букети квітів.

Виступ кандидата мистецтвознавства, генерального директора Хмельницької філармонії, диригента камерного оркестру Олександра Драгала, теж випускника школи, зворушив до глибини душі — і піснею «Дивлюсь я на небо…», і словами вдячності на адресу викладачів школи, її директора Ігоря Довганюка — «рішучого, мудрого, активного керівника, який береже і примножує духовні і культурні традиції». А ось ще один випускник школи, тепер студент — випускник Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Андрій Ласійчук приїхав на урочистості разом зі своїми друзями — ансамблем саксофоністів. Складно описати словами їхній виступ, те, як сприйняв його зал — хлопців просто не хотіли відпускати зі сцени.

Завершальним акордом концертної програми став виступ народного муніципального оркестру районного відділу культури «Сурми Покуття», у складі якого грає і директор школи, депутат районної ради Ігор Довганюк. Він, у свою чергу, від імені всього викладацького складу подякував глядачам, односельцям, батькам за щирі оплески, високу оцінку їхньої праці, підтримку, розуміння, довіру. Не забув Ігор Михайлович представити і почесних гостей, зокрема, делегацію районного відділу культури, очолювану Людмилою Федор, своїх колег — директорів музичних шкіл і першого директора Гвіздецької школи мистецтв Зіновія Гуляка.

Ігор Михайлович говорив з гордістю про школу, викладачів, учнів як керівник, і як батько, адже двоє його дітей теж брали участь у концерті.

Не скупилися на добрі слова побажання і гості. Начальник районного відділу культури Людмила Федор привітала викладацький склад з високими досягненнями, адже «концерт — це свідчення того, що школа працює успішно, росте і квітне як прекрасний доглянутий сад» і побажала, щоб таким він залишався завжди.

Подякував переповненому залу за активність, а школі — за чудовий концерт селищний голова Михайло Палійчук. Від імені і за дорученням депутата обласної ради, щедрого мецената школи Петра Книшука присутніх вітав і виконав почесну місію, вручив подарунок — факс Михайло Бойко.

А закінчилося свято гімном школи, який написала у далекій чужині випускниця Наталія Гуцуляк. Стільки було у тих словах поваги, тепла, любові, що аж щеміла душа, тануло серце. Разом з хором дружно співав увесь зал. Як єдина родина, яку об’єднало те, що не закінчується ніколи, її величність — Музика.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело: Газета «Вільний Голос»