друкувати


О.Ледида закликає скасувати мораторій на вирубку букового лісу у Карпатах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-27 06:30:29

Голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида закликає скасувати постанову Кабміну про заборону лісозаготівлі у букових лісах.

Мораторій на вирубку букового лісу у Карпатах був ухвалений Радою національної безпеки та оборони і запроваджений урядом після липневої повені 2008 року. Саме цей крок, як вважалося, мав покласти край першопричині повеней, що топили Закарпаття чи не щороку, але найдужче у 1998-му 2001-му та 2008-му роках.

Комісія з науковців та екологів, яка досліджувала причини руйнівних повеней, одним із головних чинників назвала вирубування лісів у Карпатах.

Запроваджений центральною владою мораторій мав бути безстроковим, поки карпатські ліси не вдасться відновити в достатній мірі.

Нині про відновленість лісу, за оцінками екологів, поки що не йдеться – для цього минуло занадто мало часу.

Губернатор Закарпаття Олександр Ледида мотивує свою позицію тим, що у кількох закарпатських лісгоспів – виключно букові ліси.

"Якщо зупинити господарювання у букових лісах, то за 5 місяців десятки тисяч людей залишаться без роботи", – сказав він.

Губернатор назвав прийняту 2 роки тому постанову Кабміну необдуманою та політично вмотивованою.

"Не люди існують для лісу, а ліс для людей", – зауважив тоді голова обладміністрації.

Однак зустрічні аргументи лунають з боку економістів, які пропонують дати на інших підприємствах роботу людям, зосередженим нині на вирубці лісу.

Наприклад, на підприємствах, які б виробляли з деревини товар. Це й значно вигідніше, ніж продавати ліс просто як сировину.

Адже сьогодні у Закарпатті діє лише одне велике меблеве підприємство з іноземними інвестиціями, здатне переробляти значні об’єми лісу.

Численні ж приватні цехи мають зовсім не ту потужність, яка здатна переробити вирубаний у Карпатах ліс, не вивозячи його за межі області.

Економістів підтримують екологи і природозахисні організації, які нагадують, що у роки, які передували мораторію, ліс рубався з порушенням правил – на легкодоступних схилах, вздовж русел річок та вздовж доріг для здешевлення його транспортування.

А саме це, за їхніми словами, призвело до стихійних лих та згаданого мораторію.

Політичні ж опоненти закидають губернатору, який очолює команду Януковича у краї, спроби у такий спосіб повернути у казну Партії регіонів частину грошей, витрачену на передвиборчу кампанію Президента.

Заступник директора Карпатського біосферного заповідника Микола Рибак і у дні прийняття заборони твердив, що суцільні вирубки в лісах Карпат фактично не припинялися.

Їх, за словами Рибака, здійснювали браконьєрськими способами, тож в області вже лунають припущення, що наміри закарпатського губернатора є лише спробою легалізувати процес, який, начебто і не зупинявся, а також збільшити його обсяги".

Автор: Олександр ПОПОВИЧ
Джерело: BBC Ukrainian