друкувати


10 великих ідей Леонардо да Вінчі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-27 08:00:21

Леонардо да Вінчі був справжнім генієм. Яскравий представник типу «універсальної людини», котрий вмістив у собі всі ключові моменти епохи і втілив їх у своїй діяльності. Він зробив воістину величезний внесок у розвиток науки і мистецтва.

Багато його ідей були втілені в життя тільки через кілька сотень років після смерті майстра. Десять найбільш знаменитих концепцій, створених великим Леонардо, представляє iscience.ru.

10 великих ідей Леонардо да Вінчі (iscience.ru)

1. Вітрувіанська людина

Слідом за античним архітектором Вітрувієм Леонардо да Вінчі описав ідеальну людину. Тепер цей малюнок називають канонічними пропорціями. До речі, Вітрувіанська людина – одне і найбільш впізнаваних зображень у світі.

2. Геологічний час

Охопити думкою такі величезні відрізки часу, за які можуть відбуватися істотні зміни ландшафту, завдання не з простих. Тим більше, коли вже пропонується готова відповідь на питання. Проте Леонардо да Вінчі не був згодний з думкою, яка стверджувала, що черепашки на вершинах гір є наслідком всесвітнього потопу. Він припускав, що гори колись були берегами морів і з часом дуже повільно піднімалися, поки не стали такими, якими ми їх бачимо. Сучасна наука прийняла бік Леонардо.

3. Самохідний візок

Звичайно, це не Феррарі, але як на той час ідея була просто революційна. До речі, дерев'яну машину за кресленнями Леонардо таки побудували. Але відбулося це лише у 2004 році. Вчені одного з музеїв Флоренції втілили задум генія у життя, і на їхній величезний подив візок запрацював точнісінько так, як припускав да Вінчі.

4. Ідеальне місто

Бачачи Мілан, охоплений чумою, да Вінчі мріяв про більш продумане й чисте місто, яке не соромно було б назвати домом. Його архітектурні креслення дуже детальні й містять навіть опис вентиляції в стайнях. Може, сучасні міланці були б розчаровані, але стадіону в місті не передбачалось.

5. Повітряний гвинт

Нинішні вчені в один голос твердять, що така конструкція не зможе злетіти. Проте ця ідея Леонардо дотепер залишається однією з найвідоміших. Конструкції мали надавати руху четверо людей – на жаль, у XV-XVI століттях двигунів ще не було.

6. Триствольна гармата

Незважаючи на свій миролюбний характер, Леонардо розробляв багато військових машин. Наприклад, більш ефективні гармати. Цей легкий концепт цілком міг би стати страшною зброєю на полі бою.

7. Крилатий планер

Підкорення повітряної стихії цікавило генія не менше, ніж проникнення в морські глибини. Один з планерів, котрі накреслив да Вінчі, був з відкритою кабіною, обладнаний системою керування для пілота, а летіти мав за допомогою рухомих крил.

8. Обертальний міст

Цей тип мостів, розроблений Леонардо да Вінчі, міг би знадобитись тогочасним арміям. Міст, що складається з одного прогону, кріпився до берега вертикальним шарніром, і це дозволяло йому обертатися. Такі мости можна було досить швидко встановити.

9. Акваланг

у численні креслення пристроїв для вивчення підводного життя. Його костюм для занурень під воду був виконаний зі шкіри й приєднаний до очеретяної трубки, що вела до дзвона на поверхні. Практичність підходу художника доводить продумування навіть таких деталей, як ємність для збору сечі пірнальника.

10. Дзеркальне письмо

Був це прийом для збереження конфіденційності своїх записів чи просто необхідність не розмазувати чорнило (Леонардо писав лівою рукою)? Якими б не були причини, переважна частина записів Леонардо да Вінчі зроблена у дзеркальному відображенні.

Джерело: Перша рейтингова система