друкувати


Ні тепла, ні грошей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-27 04:05:31

Непрацююча когенераційна установка в Надвірній «з’їла» 5 мільйонів гривень бюджетних коштів.

Покращити якість послуг з теплопостачання, що надаються населенню, вочевидь ставили собі за мету надвірнянські міські чиновники, коли приймали рішення запустити в місті когенераційну установку. Спеціально для цілей її придбання та встановлення з бюджету було виділено 5 мільйонів гривень. Комплекс було доставлено в Надвірну, змонтовано, запущено і пропрацював він аж … півгодини. «Установка не працює через те, - розповідає «Експресу» перший заступник начальника управління житлово-комунального господарства Івано-Франківської ОДА Валерій Ванда, - що Надвірнянський міськвиконком масово давав дозволи на від’єднання квартир від централізованої системи обігріву і перехід на автономне опалення, в наслідок чого використання установки стало нерентабельним». Як зазначалося, на сьогоднішній день в центральній частині міста Надвірна лише 37% мешканців, тобто з майже 1700 квартир тільки 262, користуються централізованим опаленням.

Натомість, Надвірнянська міська влада вбачає проблему у непрацездатності самої установки. «З 2006 по 2008 роки, - зазначив Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович, - місто не давало дозволи на відключення від централізованої мережі. В 2008 році розпочали пуско-налаштувальні роботи на когенераційній установці, яка, будучи запущеною, пропрацювала всього півгодини і вийшла з ладу».

Як би там не було, а бюджетні кошти доведеться повертати. Один з варіантів, запропонованих обласною владою, за погодженням з керівниками обласного центру Прикарпаття, передбачає передачу установки у розпорядження міста Івано-Франківська. Проблема загострюється тим, що від реалізації комплексу можна виручити тільки 2 мільйони гривень. Решта коштів так і залишаться «закопані» в інфраструктуру непрацюючої системи.

Крапку у вирішенні питання, вочевидь, ще доведеться поставити правоохоронцям.

Автор: Сергій БІЛИЙ