друкувати


Кіно з трагічним фіналом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-27 09:30:05

Знав би 79-річний мешканець села Підвисоке, що на Снятинщині, чим обернеться для нього захоплення військово-історичними реконструкціями, напевно, знайшов би собі менш ризиковане хобі, та, як то кажуть, долю не обдуриш…

Передсвяткового суботнього дня всі мешканці невеличкого населеного пункту очікували дійства. В селі мали знімати кіно. І не просте, а про війну. Та найцікавішим було те, що акторами і режисерами нового екшену мали бути самі ж селяни. Таку забаву вже не вперше влаштовував односельцям місцевий вчитель музики. Громада ділилася на дві команди, одягали історичні військові однострої, брали до рук муляжі вогнепальної зброї певної історичної епохи і сходились на полі ігрових боїв – так схожих на справжні битви минулих літ, щоправда не кровопролитних … до останнього часу. Так було і зараз. Одна команда зображала війська німецького Вермахту. Друга – частини наступаючої Червоної Армії, які за будь що намагались втримати захоплений плацдарм. От тільки прагнення до натуральності зіграло з учасниками злий жарт. Зброя в руках одного з «червоноармійців» – 16-літнього учня 11 класу місцевої школи – виявилась зовсім не муляжем. Його знайомий – 44-річний чоловік – привіз на реконструкцію власну малокаліберну гвинтівку. Зброю він віддав хлопцеві, не тільки знехтувавши нормами поводження з вогнепальною зброєю, але й не перевіривши навіть, чи вона, бува, не заряджена.

Не відомо, що керувало хлопцем у той момент: розгубленість чи банальна необізнаність з правилами техніки безпеки (зрештою, при сучасному рівні викладання шкільного предмету «Захист Вітчизни» їх старшокласникові, цілком можливо, ніхто і не доводив), та раптом його палець натиснув на спусковий гачок і гвинтівка озвалася пострілом. Куля, так бездумно випущена з її ствола, потрапила в живіт громадянину похилого віку, що зображав німця. Поранений був терміново доставлений в центральну районну лікарню, проте в боротьбі за його життя лікарі виявились безсилі.

Як повідомив, начальник СЗГ УМВС в Івано-Франківській області Василь Гультайчук, в даний час порушено кримінальну справу за фактом вчинення вбивства з необережності. При цьому щиро шкода молодого хлопця. Адже навіть якщо слідство буде до нього поблажливим, перенесена ним психологічна травма навряд чи швидко загоїться. Наразі юнак перебуває в стані психологічного шоку. Весь час протягом того трагічного дня з ним працювали фахівці-психологи.

На свою ступінь відповідальності очікує і той, хто штовхнув школяра на злочин, віддавши йому бойову зброю. Відповідно до положень ст. 264 Кримінального Кодексу України, за недбале зберігання вогнепальної зброї або бойових припасів на нього чекає покарання у вигляді обмеження волі терміном до трьох років або позбавлення волі на той же термін.

Автор: Сергій БІЛИЙ