друкувати


Головними завданнями для влади українці вважають боротьбу з безробіттям

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-26 10:00:11

Головними завданнями для влади українці вважають боротьбу з безробіттям (51%), підвищення заробітних плат (49%) та пенсій (40%), а також зменшення рівня корупції (38%). Водночас, надання російській мові статус офіційної вважають першочерговим завданням лише 7% людей.

Про це свідчать результати всеукраїнського опитування, проведеного у квітні соціологічною групою "Рейтинг".

Окрім того, близько третини українців бачать серед ключових завдань влади: стабілізацію цін, забезпечення стабільності гривні, підвищення рівня охорони здоров’я та підтримку сільського господарства. Близько чверті – підтримку промисловості, доступне житло для громадян.

Кожен шостий вимагає від влади забезпечити контроль за державним апаратом, підтримати малий і середній бізнес, не допустити розколу країни і покращити відносини з Росією. Кожен десятий – підвищити рівень освіти в країні та реформувати ЖКГ.

Лише близько 7% опитаних бачать серед першочергових завдань влади надання російській мові статус другої державної, 5% - переведення армії на професійну основу, 4% - продовження євроінтеграційного курсу країни.

Варто наголосити на окремих демографічних особливостях відповідей респондентів.

Так, боротьба з безробіттям та ріст заробітних плат є ключовими пріоритетами для влади в усіх регіонах. Боротьба з корупцією особливо актуальна для Заходу та Півночі. Стабілізація цін більше актуальна для Донбасу, а стабілізація гривні - для Заходу.

Підвищити рівень охорони здоров’я найбільше вимагають на Півночі, Півдні та Донбасі. Доступне житло вимагають на Заході, Півночі і Сході. Підтримка розвитку промисловості особливий пріоритет для Донбасу. Реформа ЖКГ - Донбасу, Сходу і Півночі.

Російська мова як державна є серед особливих пріоритетів влади лише для мешканців Півдня (як і покращення стосунків з Росією), тоді як для Заходу – недопущення розколу країни.

Молодь серед ключових пріоритетів влади виділяє: боротьбу з безробіттям та корупцією, ріст зарплат, підтримку малого і середнього бізнесу, доступне житло і підвищення рівня освіти. Більш старші респонденти, особливо пенсійного віку, серед пріоритетів влади бачать: ріст пенсій, підвищення рівня охорони здоров’я, покращення стосунків з Росією.

Цікаво, що пенсіонери наголошують на необхідності стабілізації цін на першочергові товари і послуги, молодь – на стабілізації гривні.

Респонденти з більш високим рівнем освіти наголошують на необхідності: зменшення корупції, підтримки малого і середнього бізнесу, забезпечення доступності житла, реформування податкового законодавства. Ріст пенсій серед пріоритетів для найменш освічених громадян.

Джерело: ТСН.ua