друкувати


В.Рахміль: Податківці мають подати руку партнерства

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-26 04:00:25

Голова ДПА в Івано-Франківській області Рахміль В.Г. провів прес-конференцію для журналістів обласних ЗМІ, під час якої поінформував про стан сплати податків в області та відшкодування ПДВ.


«Податківці зобов’язані виконати прийняті Законом України «Про Держаний бюджет України на 2010 рік» показники щодо наповнення бюджету. Є два основних шляхи виконання цього завдання – сприяння добровільній сплаті податків та застосування фіскальних методів. На мою думку, фіскальні методи в нормальне русло не спрямують сплату податків тут необхідно задіяти економічні важелі. Податківці мають подати руку партнерства сумлінним платникам податків, справжнього партнерства», - сказав Віктор Рахміль.

Сьогодні в області платниками податків задекларовано до відшкодування з бюджету 860 млн.грн. ПДВ. Після підтвердження ці суми будуть відшкодовуватись платникам податків облігаціями внутрішньої державної позики. Питання відшкодування ПДВ саме безпосереднім товаровиробникам набуває особливої актуальності - це і розвиток виробництва, створення нових робочих місць та формування сприятливого інвестиційного середовища, зазначив голова ДПА в області.

Провівши аналіз наявних в податковій службі інформаційних баз можна стверджувати, що чимало платників податків області, серед яких є і великі підприємства, зловживають, застосовуючи схеми ухилення від сплати податку на додану вартість через використання так званих «податкових ям». Як правило, «податкові ями» виникають, починаючи з третього чи четвертого ланцюга поставки товарів. Також проведений аналіз сплати ПДВ за останні місяці показує, що в області темпи зростання задекларованих податкових зобов’язань нижчі темпів росту податкового кредиту, в тому числі і серед підприємств оптової торгівлі. Економічно невиправдана ситуація, коли підприємство тільки закуповує продукцію і не реалізує її. Саме такі ризикоорієнтовані платники податків підпадають під відпрацювання в рамках операції «Бюджет», яка цілеспрямовано координує роботу підрозділів податкової служби на виявлення фіктивних фірм, послугами яких намагаються користуватися окремі суб’єкти господарювання. Окремо голова ДПА в області зупинився на питанні легалізації трудових відносин та упередження виплати заробітної плати в «конвертах».

Голова ДПА в області Віктор Рахміль також відповів на численні запитання журналістів.

Джерело: Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА