друкувати


Уряд заявляє про політичні спекуляції навколо домовленостей із Росією в газовій сфері

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-26 11:45:31

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко виключає поглинання НАК "Нафтогаз України" і його банкрутство. За його словами, у компанії була важка ситуація, і були певні проблеми, але таких, які б створювали загрози для компанії і держави - немає.

Бойко сказав, що будь-яка співпраця з російськими партнерами буде відбуватися виключно на паритетних засадах з урахуванням національних інтересів України. Він наголосив на політичних спекуляціях довкола "Нафтогазу":

"Дуже багато політичних спекуляцій сьогодні на цю тему. І я вважаю, що всі проекти, які ми починаємо, корисні для нашої держави. Вони всі, за дорученням нашого Президента, проводяться тільки на паритетних засадах і тільки з урахуванням наших національних інтересів. І ніякого поглинання в будь-якій сфері - в газовій, в ядерній, не буде".

Раніше, на зустрічі прем'єр-міністірів України й Росії, Владімір Путін запропонував об'єднати "Газпром" і "Нафтогаз". Пізніше президент Янукович в інтерв'ю Бі-Бі-Сі заявив, що поєднувати дві паливні компанії можна лише у форматі 50/50 і відзначив, що таке об'єднання йому здається малоймовірним.

Водночас, експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський, який був представником президента Ющенка з енергетичних питань, заявив про проект іншої співпраці між двома державами в енергетичній сфері.

Йдеться про проект створення двох спільних підприємств між "Нафтогазом" і "Газпромом" для постачання природного газу, який був узгоджений ще у 2007-2008 роках тодішніми президентами Віктором Ющенком та Владіміром Путіним.

Як пояснює пан Соколовський, одне передбачалося на паритетних умовах (50% на 50%) – для постачання щорічно 50-55 млрд. кубометрів туркменського газу до території України, й інше (з російською долею 25% - 50%) – для постачання туркменського газу українським споживачам в обсязі до 30 млрд. кубометрів на рік:

“Проекти були позитивно сприйняті російською стороною і спільно схвалені президентами України і Росії під час переговорів у Москві 12 лютого 2008 року. Уряди невідкладно повинні були реалізувати ці проекти. Однак, на жаль, на урядовому рівні домовленості президентів не були виконані. Натомість з’явилися невигідні для України газові контракти від 19 січня 2009 року”.

Богдан Соколовський вважає, що створення спільних підприємств-операторів залишаються актуальним, однак потребують серйозного удосконалення з урахуванням сьогоднішніх реалій.

Джерело: BBC Ukrainian