друкувати


Втрати води від несанкціонованих врізок у водогони Тисмениці становлять 80 відсотків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-25 11:00:12

Економічна криза суттєво загострила проблему взаєморозрахунків між муніципальними підприємствами по комунальних платежах. Однією з таких конфліктних точок стало питання взаємовідносин між Івано-Франківським КП «Водоекотехпром» і Тисменицьким водоканалом.

Справа в тому, що вода до водопровідних мереж міста Тисмениця надходить з обласного центру, проте рівень оплати наданих послуг залишається дуже низьким. Так, з 243 тисяч гривень, які Тисменицьке ВКП мало сплатити за надану воду, фактично на сьогоднішній день сплачено лише 12 тисяч гривень. Як наслідок, з санкції Івано-Франківського міського голови Віктора Анушкевичуса, «Водоекотехпром» нещодавно змушений був знизити тиск подачі води у Тисменицю, щоб уникнути власного банкрутства. «Я, як міський голова, - зазначив «Експресу» з цього приводу пан Анушкевичус, - зобов’язаний дбати про добробут громадян. І я не дозволю, щоб через безгосподарність збанкрутували системи водопостачання Івано-Франківська».

Причину неплатоспроможності Тисменицького ВКП підприємства фахівці вбачають в масовому несанкціонованому відбору води шляхом незаконних врізок у водогони, в наслідок чого втрати води становлять близько 80%. Вихід із ситуації, що склалася влади обох міст вбачають у передачі водопровідних мереж Тисмениці разом з обслуговуючим персоналом на баланс КП «Водоекотехпром» паралельно з укладенням договору про реструктуризацію боргу та продажем частини техніки для погашення заборгованості по зарплаті працівникам. «Ми готові сьогодні взяти на баланс тисменицький водопровід, - зазначає мер Івано-Франківська, - навести там лад, в тому числі провести повну санацію, виявити і ліквідувати усі несанкціоновані врізки».

Автор: Сергій БІЛИЙ