друкувати


М.Вишиванюк: Без залучення серйозних інвестицій - Прикарпаття не підняти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-25 03:15:27

Голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк ініціював проведення презентації інвестиційно-інноваційних проектів, які мають у своєму доробку райони і міста Прикарпаття, і такий показовий захід минулої суботи, 22 травня, відбувся.

Кожен із 14 районів і 5-ти міст обласного значення привезли в область наочні документальні матеріали про свої проекти, представивши їх для огляду і «більш детального знайомства» у виставковій залі ОДА, що на першому поверсі.

Михайло Вишиванюк з неабиякою цікавістю підійшов до кожного стенду, біля яких разом із розробниками тих чи інших проектів, програм стояли, хвилюючись, новопризначені керівники райдержадміністрацій і вже досвідчені міські голови.

Потім у великій сесійній залі адмінприміщення розпочалось жваве обговорення двох проектів, вибраних з-поміж інших головою ОДА. Зокрема, було представлено: інвестиційно-інноваційний проект Богородчанського району з вироблення альтернативних джерел енергії за рахунок води (вартість насоса, який може обігріти та забезпечити водою будинок в 170 кв.м, – 12 тис. євро; економічність – 60-70%; термін окупності-5-6 років) і біогазову установку (Тисменицький район) з вироблення екологічно чистої електричної енергії і біологічних добрив (кошторисна вартість – 7 млн євро; термін окупності – 3 роки і 2 місяці).

Водночас Тисменицький район представив учасникам презентації свій проект застосування у будівництві новітніх технологій при виготовленні склопакетів «нового покоління» на обладнанні німецького виробництва. Було зазначено: на разі, ведуться перемовини з інвестором.

«Нехай вам Бог допомагає, – доброзичливо сказав на те Михайло Вишиванюк. І при цьому зауважив: «Чимало нових керівників районів поки що не знають, що собою являє інвестиційно-інноваційний проект, які до нього вимоги і якими мають бути очікувані результати».

Досвідом успішної «безкабінетної» системи роботи Івано-Франківського центру надання адмінпослуг (ЦНАП), що став результатом зреалізованої програми оптимізації надання дозвільних послуг, поділився з колегами та представниками ЗМІ міський голова Віктор Анушкевичус. За словами мера, Івано-Франківськ «ретельно вивчив досвід надання адмінпослуг у Німеччині та Литві і зробив свій варіант».

«Місто Івано-Франківськ у цьому плані-молодець!», – підкреслив голова ОДА, – і закликав «повчитися в мерії з організації і вирішення цього питання». Водночас Михайло Вишиванюк відзначив «добру роботу» з інвестпроектами в місті Калуші і Долинському районі; «досить непогану підготовку» презентаційних проектів Тисменицького і Тлумацького районів. Голова ОДА подякував головам згаданих райдержадміністрацій та районних рад, зазначивши при цьому: «Решті районів і міст треба підтягнутися».

Без залучення серйозних інвестицій, без впровадження інвестиційно-інноваційних проектів – області нам не підняти, – наголосив Михайло Вишиванюк. – На жаль, ми знаходимося наприкінці XIX століття, а за вікном XXI століття».

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА