друкувати


Покращення взаємодії влади і громадськості вивчали у Хмельницькому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-25 11:30:25

20 травня 2010 року в м.Хмельницькому відбувся семінар-тренінг «Покращення взаємодії влади і громадськості в питаннях реалізації статутних завдань громадськими і благодійними організаціями та їх залучення до ухвалення рішень». Захід проходив у Хмельницькому університеті управління та права.


Організаторами семінару виступили Міністерство юстиції України (Департамент легалізації об’єднань громадян, державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформагентств) та Український незалежний центр політичних досліджень за підтримки проекту «Розвиток громадянського суспільства» Програми розвитку ООН.

Участь у семінарі взяли 50 представників громадських і благодійних організацій та працівників обласних управлінь юстиції з Чернівецької, Хмельницької, Тернопільської, Вінницької, Рівненської та Житомирської областей. Від Чернівецької області семінар відвідали представники 2-х громадських організацій (ЧОГО «Європейський Рух», ЧОГО «Центр суспільних ініціатив) та працівник обласного управління юстиції.

Учасники семінару отримали відповіді на актуальні питання покращення співпраці з органами Міністерства юстиції в сфері реєстрації об’єднань громадян та механізмів правового впливу на діяльність органів влади.

В програмі семінару обговорювалися наступні питання:

- Покращення практики реєстрації громадських/благодійних організацій в органах юстиції;

- Правова допомога громадським організаціям у виконанні власних статутів, Законів України «Про об’єднання громадян», «Про благодійництво та благодійні організації, «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, поданні звітів до державних органів;

- Правові механізми впливу громадськості на формування та реалізацію державної політики.

Довідково: Серія семінарів спрямована на просвіту представників громадськості щодо правового регулювання діяльності громадських та благодійних організацій, а також на покращення практики реєстрації таких організацій. Зі складнощами при здійсненні реєстрації стикаються як самі організації. Так й органи юстиції. Для громадських організацій найбільш поширеними проблемами є: невмотивовані відмови в реєстрації; відмова у включенні до статуту організацій певних видів діяльності, затягування строків реєстрації організацій. З іншого боку, органи юстиції не мають статусу державних реєстраторів та не можуть працювати в Єдиному державному реєстрі юридичних і фізичних осіб, змушені працювати з некоректними рішеннями судів щодо ліквідації ГО тощо. Частина цих складнощів зумовлена відсутністю комунікації між громадськими організаціями та органами юстиції, а також некоректним трактуванням вимог законодавства. Зокрема, корегування органами реєстрації видів статутів організацій в частині передбачених видів діяльності часто полегшує для громадських організацій отримання коду неприбутковості. Вирішення решти проблем, наприклад, щодо строків реєстрації, не залежить від суб’єктів реєстраційних дій і вимагає змін до законодавства, зокрема Закону України «Про об’єднання громадян» та підзаконних актів. Під час семінару була надана інформація про правові механізми просування цих та інших необхідних для громадськості змін - громадська експертиза органів виконавчої влади, громадські слухання, місцеві ініціативи тощо.

Автор: Галина ЄРЕМІЦА, вільна журналістка, учасниця семінару-тренінгу