друкувати


Л.Оробець: Бюджет держави на освіту має складати до 5% ВВП

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-25 11:00:01

«Влада відверто «не встигає» за вчителем у виконанні власної державницької місії. Вона заслуговує на ретельну перевірку виконання власних соціальних зобов’язань і розлоге домашнє завдання на літо». Про це сьогодні заявила народний депутат України, заступник голови «Єдиного Центру» Леся Оробець, відкриваючи в Українському Домі Громадську акцію "Флагмани освіти і науки України».

За словами політика, завдяки наполегливості вчителів шкільна освіта минулого року додала в якості, а освітня реформа набула нового імпульсу і надала старшокласникам не лише гарантії рівного доступу до вищої освіти, а й мотивацію до навчання. «Відтепер учитель має повне право викликати декого з міністрів та народних депутатів до символічної дошки і поставити їм низку незручних запитань: де закони, які розвивають галузь і забезпечують елементарні умови праці вчителів? Де відповідні розпорядження органів виконавчої влади?», – наголосила Оробець.

«Владі рано чи пізно доведеться виконати «роботу над помилками» і визнати, що вчитель наразі працює у вакуумі, який мала б давно заповнити держава турботою про достойне житло, гідну заробітну плату і щонайменше як 80% пенсію», – зауважила народний депутат. На думку Оробець, успішність такої роботи напряму залежить від ефективності співпраці між виконавчими та законодавчими владними структурами. «Ми просто зобов’язані істотно піднятися вище пропонованих урядом 1,7% ВВП «освітнього» бюджету, – хоча б до рівня забезпечення освітніх потреб в Ізраїлі, який становить трохи менше 5 % ВВП цієї держави», – підсумувала політик.

Джерело: Прес-служба Єдиного Центру