друкувати


В Івано-Франківську спалахнули свічки пам’яті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-24 12:50:27

Свічками пам’яті вшанували 23 травня провідників визвольної боротьби за волю України активісти обласної організації Української народної партії. Півтори сотні членів структури поклали вінок до меморіальної дошки, встановленої на честь уславленого полковника армії Української Народної Республіки, засновника Української військової організації і голови проводу ОУН Євгена Коновальця, та запалили вогники свічок вздовж вулиці, названої на його честь.


«Ідея проведення акції, - розповідає голова міської організації УНП Петро Гречанюк, - пов’язана з відзначенням Дня Героїв, який було запроваджено в 1948 році. Цей день присвячений тим борцям за волю України, які загинули в травні місяці: 3 травня 1924 року загинув Микола Міхновський – основний ідеолог Української держави 20-го століття, 25 травня 1926 року був убитий більшовицьким агентом у Парижі один з організаторів національно-визвольного руху Симон Петлюра і 23 травня 1938 року у Роттердамі, від бомби, яка була підставлена агентом НКВС увірвалось життя лідера націоналістичного руху, засновника і провідника ОУН полковника Євгена Коновальця. Ми сьогодні вшановуємо пам'ять за цими людьми, і не тільки за перечисленими, а і за всіма відомими і невідомими героями, які віддали життя за Українську державу, які присвятили життя українській нації. І сьогодні ми хочемо нагадати усім, хто вважає себе українськими патріотами, що, якщо вони хочуть бачити квітучу Україну, то повинні продовжити ідеї загиблих героїв».

До участі в акції долучились не лише представники УНП, а прості перехожі, колеги з інших політизованих структур національно-патріотичного спрямування.

«На відміну від багатьох, - зазначив один з організаторів акції Ярослав Свелеба, - Євген Коновалець бачив побудову цієї держави, бачив її дуже чітко, бачив як в ідеологічній, так і в мілітарній площині, бачив її як світоглядові цінність Тому він був настільки цінним, що його шукали навіть в Роттердамі. Він був, до речі, першою жертвою другої світової війни – першою жертвою великої брехні, яка настала після цього».

Ефект від заходу дещо підпсувала погода. Рясна злива і вітер не давали багатьом свічкам розгорітись. Проте того ж дня пізно ввечері група активістів структури таки виконала задумане. Запалені свічки вишикувались по обидва тротуари та вздовж карнизів, утворивши неповторне світлове дійство. Вони горіли усю ніч, час від часу приваблюючи здивовані погляди поодиноких перехожих та автомобілів таксі.

Автор: Сергій БІЛИЙ