друкувати


В Івано-Франківську відкрилася виставка фоторобіт, присвячена пам’яті Богдана Мохняка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-23 01:30:26

На базі Наукової бібліотеки прикарпатського національного університету імені В.Стефаника відкрилася виставка робіт відомого фотохудожника та фотокореспондента Богдана Мохняка, присвячена пам’яті митця.


На виставці представлені, роботи, що увійшли до останнього фотоальбому художника «Карпатськими стежками». Зі слів організатора виставки, директора наукової бібліотеки ПНУ, доцента Михайла Бігусяка, дана експозиція є втіленням одного з останніх бажань митця. Після проведення виставки в культурно-мистецькому центрі «Є» Богдан Йосипович запропонував виставити роботи у приміщенні бібліотеки ПНУ. «Я сказав: привози, – розповідає пан Бігусяк, – і він привіз. Сам, в ящиках. Ми планували відкрити виставку до 9 травня, а далі був день науки. І сталося так, що 7 травня від телефонує мені і каже: «Михайло, розставляй роботи сам – я дуже в тяжкому стані». А того ж дня ввечері я вже його виряджав, як кажуть на смертне ложе».

Багато теплих спогадів про фотохудожника висловили родичі, друзі та колеги митця, що прибули на відкриття виставки. Серед них були дружина і донька Б.Мохняка, товариші по фотоклубу «Колумб», колеги по роботі в райдержадміністрації, представники Тисменицької районної «Вперед», праці в якій багато років віддав митець. «Він для розвитку фотомистецтва в районі зробив дуже багато, – розповідає начальники відділу культури Тисменицткої РДА Олександра Стефінко, – бо таких фотоклубів, як він створив, в Україні є одиниці. Наша країна мало чим може похвалитись в економічному плані, але через те, що саме в Тисмениці зародилося фотомистецтво, нас знає вся Європа».

Як розповіли дружина митця Марія та близький товариш і супутник фотографа в експедиціях Микола Василик, весь вільний час Богдан Йосипович віддавав любимій справі – подорожам. Обов’язковим його супутником був фотоапарат. І хоча випадало художнику бувати в багатьох місцях, найбільше вабили його Карпати. «Пам’ятаю, – розповідає М.Василик, – ідемо по горах: важкі рюкзаки, важка фотоапаратура… Дивлюсь: Богдан відстав. Виявляється, він вже упіймав мить» Недаремно саме Карпатам присвячений останній фотоальбом митця, їм же, а точніше екології Карпат, мав бути присвячений наступний проект, який планував митець...

Багато залишилось нереалізованих планів фотографа. В його архівах – на плівках, у файлах – сьогодні перебуває близько тисячі невідомих широкому загалу фотографій. Втім, як запевнив М.Бігусяк, друзі та колеги митця робитимуть все від них залежне, щоби втілити в життя усі заплановані фотохудожником творчі задуми.

Експозиція виставки вражає своєю багатогранністю і розмаїттям тем. Тут і краса карпатської природи, і людські переживання, і самобутність культури горя.

«Наші керівники міста і області, власники турбаз і приватних садиб – зазначає товариш Б.Мохняка директор книгарні «Сучасна українська книга» Ігор Майгутяк, – часто приймають гостей з-за кордону та з інших регіонів України. При цьому приміщення, де відбуваються такі прийоми, часто оздоблені різним китайським непотребом і часто без будь-якого смаку. То чому б не використовувати при цьому роботи Мохняка та подібних йому митців, котрі зображають автентичну, самобутню красу наших з Вами рідних Карпат».

Автор: Сергій БІЛИЙ