друкувати


В Івано-Франківську районні і міські керівники презентували інвестиційно-інноваційні проекти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-22 08:50:07

Не зважаючи на суботній день, 22 травня в приміщенні Івано-Франківської облдержадміністрації було людно. Кілька десятків представників органів влади, місцевого самоврядування та бізнесових кіл з’їхались з усіх районів та міст обласного підпорядкування Прикарпаття, щоб презентувати обласному начальству свої найбільш цінні проекти, які б могли привабити інвесторів.


Яскраві стенди, глянцеві буклети, карти, малюнки, комп’ютерні презентації, зразки продукції – усе було кинуто, як то кажуть, в бій щоб не вдарити обличчям у багнюку перед суворим поглядом голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка. Той, у свою чергу, по-хазяйськи оглядав усе представлене на його суд, вислуховував доповіді керівників, час від час кидаючи у відповідь: «це не ваше», «це вже вчорашній день» або просто недбало махав рукою і переходив до інших стендів, хоча, бувало, з цікавістю вислуховував доповідачів і навіть говорив про державні нагороди.

«Враження двояке, - поділився своїми думками пан Вишиванюк, - бо є райони і міста, які підійшли до сьогоднішнього представлення своїх інвестиційно-інноваційних проектів творчо, продумано а є райони, де, як кажуть в народі, і кінь не валявся. Але в цілому маємо непогані напрацювання і тепер потрібно, щоби все це було реально виконано». В приклад Михайло Васильович поставив Долинський район, який картографічно показав усі землі, які вони можуть запропонувати інвесторам. Зі слів губернатора, це свідчить про прозорість. Подивившись на карту, інвестор знає, де є вільна земля, може прийти і отримати землю без хабарів.

Губернатор також звернув увагу на той факт, що окремі районні керівники погано уявляють собі значення терміну «інвестиція» чи «інновація». Таким чиновникам голова ОДА радив сідати за словник і вчити термінологію. «Мені розповідають, - зазначив він, - що планують започаткувати випуск пластикових ящиків для сміття або відкрити швейний цех і виготовляти заготовки для Польщі. Тут можна говорити про створення робочих місць, але це не інвестиції»

Автор: Сергій БІЛИЙ