друкувати


У 80% населення земної кулі нині діагностується запалення ясен зубів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-21 07:15:55

Одними з найпоширеніших хвороб світу є захворювання зубів і тканин, розташованих поруч. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 80% населення земної кулі нині діагностується запалення ясен зубів, а у 98% людей віком 35-44 роки — захворювання пародонту.

В Україні також існує проблема захворювання зубів, ясен і слизової оболонки. Їх лікування коштує дорого, воно тривале. Мабуть, тому людям хочеться вірити, що жуйки не тільки очистять, а й оздоровлять зуби. От і жують гумки на роботі, у транспорті, під час розмови, на концерті. Про етику цього явища не йдеться, це справа особиста і виховання у кожного своє.

Жування гумок лише очищує жувальні поверхні зубів від залишків їжі, нальоту, відновлює кислотність до безпечного рівня, стимулює розвиток жувальних м’язів, посилює кровопостачання тканин пародонту та зубів. Але всіх лікувальних проблем жувальна гумка не вирішує. Щоб зберегти зуби і тканини здоровими, необхідно періодично відвідувати стоматологічний кабінет, щоб забезпечити, у разі необхідності, своєчасне і ефективне оздоровлення ротової порожнини.

Автор: Сергій ЧЕРНЕНКО, лікар-стоматолог
Джерело: Газета "Вільний Голос"