друкувати


Зір і цукровий діабет

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-21 09:00:27

До захворювань, які сприяють гострій або хронічній патології очного дна, належать гіпертонічна хвороба, атеросклероз та цукровий діабет. За малюнком очного дна можна з певністю сказати про стан судинної системи організму людини.

Діабетична ретинопатія це — ураження судин сітківки ока, викликане тривалим підвищенням вмісту цукру в крові. Виникає цей стан у середньому через п’ять років від початку захворювання цукровим діабетом, але у 25% випадків це стається після встановлення діагнозу цукрового діабету.

Отже, щоб очі добре бачили, необхідно нормалізувати вміст цукру в крові, дотримуватись дієти та лікування в лікаря-ендокринолога. Треба щорічно відвідувати лікаря-окуліста, якщо немає діабетичної ретинопатії. Проходити огляд у лікаря-окуліста при виявленні змін очного дна бажано раз на півроку, а за необхідності й частіше, обов’язковий огляд очного дна з розширеною зіницею при відсутності протипоказів, при раптовому зниженні гостроти зору необхідно негайно звернутися до лікаря-офтальмолога, дотримуватись призначення лікування.

Автор: Інна КЛИМ’ЮК, лікар-окуліст
Джерело: Газета "Вільний Голос"