друкувати


Партнери "Карітасу Коломиї" допомагають ліквідовувати наслідки повені в Чехії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-21 02:40:31

І у вівторок повені не дали перепочинку жителям Моравії, нагадуючи про “велику воду”, яка була в цій області у 1997 році. У ситуації стихійного лиха перебуває весь Моравсько-Сілезький край і регіон Всетин. Рятувальники на цей раз підготовлені більш ретельно, однак виникає питання, чи в достатній мірі міста і села засвоїли урок, наданий їм повінню 13 років тому?

Селище міського типу Троубкі, що стало сумним символом повеней в 1997 році, знову опинилося в центрі уваги. У цілому, в Чехії на заходи з попередження повеней було виділено близько 4 млрд крон, проте якраз Троубкі і прилеглі території не можуть похвалитися наявністю нових споруд, які допомагають вгамувати тривогу або страх перед непередбачуваністю погоди.

Однак, здається, що у багатьох людей пам'ять коротка чи свідомість просто витісняє ймовірність повторення нещастя на тому ж місці. Три роки тому ЗМІ звертали увагу на те, що повінь тут може повторитися, і запізнення із запланованим будівництвом водосховища на річці Бечва, яке могло б надалі охоронити цю область, вкрай ризиковано. Земельні ділянки, на яких належало спорудити це водосховище, є власністю сотень людей, половина з яких продати їх не погодилася. І все ж в цілому, в порівнянні з повінню 1997 року, допомога постраждалим на цей раз була більш своєчасна та координована.

За словами представника Архіепархіального благодійної громади м.Оломоуц Ростислава Стройвуса, вранці в середу було скликано екстрене зібрання всіх організацій, які беруть участь у допомозі постраждалим від повені, включаючи селище Троубкі, та прийнято рішення про конкретну діяльності певних благодійних товариств у постраждалих від повені районах.

“Поки ми запропонували першу допомогу Товариству Charitas в Валашському Мезіржічі. Вона, у свою чергу, розподілить її серед нужденних. Ми також здійснили поїздку до Кордоні, Троубкі та в інші гарячі точки, щоб скласти свою власну враження про все.
Діяльність груп з нашого боку активізована, це стосується психосоціальної допомоги та допомоги прямо на місці стихійного лиха при ліквідації наслідків. У Валашське Мезіржічі ми вже відвезли першу партію засобів дезинфекції і засобів для прибирання та очищення фасадів. Зараз до нас надійшли сигнали, що затопленим області потрібні сушарки, так що ми будемо розподіляти наявні у нас сушарки серед тих населених пунктів, які цього найбільше потребують”, - повідомив Радіо Прага Ростислав Стройвус.

Джерело: Радіо Прага