друкувати


На Прикарпатті старшокласники виконували вправи зі стрільби з автомата

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-21 11:00:00

Ехом автоматних пострілів раптом «ожила» територія колишньої військової бази, розташованої в лісовому масиві поблизу села Турка, що на Коломийщині.


Ні, міжнародний тероризм ще не добрався до цих місць, як не повстали з попелу боївки УПА. Не були це ані кримінальні розборки, ані зйомки нового кіноекшену. Тут, серед мальовничої зелені і таємничих будівель колишнього військового містечка, близько 400 учнів старших класів загальноосвітніх шкіл, профтехучилищ та коледжів Коломийського району виконували вправу зі стрільби бойовими набоями з автомата Калашникова.

«Згідно постанови Кабінету Міністрів України № 1770 від 2000року, – розповідає «Експресу» заступник обласного військового комісара з виховної роботи майор Любомир Демчук, – щорічно проводяться триденні навчально-польові збори з учнями навчальних закладів, які закінчили курс предмету «Захист Вітчизни». Сьогодні відбувається заключний етап зборів у Коломийському районі, в яких загалом бере участь 1194 школярів. Всього ж по області до участі в зборах залучено 7587 осіб. Сьогодні тут стріляють близько 400 дітей з Коломийщини, серед яких є також і дівчата».

Забезпечення таких заходів зброєю, боєприпасами та інструкторами здійснюється так званими шефськими військовими частинами, які закріплені за усіма навчальними закладами відповідним наказом командувача сухопутних військ. Взаємодію між такими шефськими частинами з одного боку та управліннями освіти, навчальними закладами – з іншого здійснюють військові комісаріати. «Основна мета сьогоднішніх стрільб, – продовжує пан Демчук, – це підведення підсумків двохрічного навчання за предметом «Захист Вітчизни», патріотичне виховання і підготовка юнаків до служби в армії, виконання свого конституційного обов’язку».

Не зважаючи на деякі примхи погоди, яка в прямому сенсі слова підмочила стрільби, захід пройшов на досить високому організаційному рівні. Найбільше задоволення виявили безпосередні його учасники – місцева учнівська молодь, багатьом представникам якої досі не доводилось тримати в руках бойову зброю. «Це не можна передати словами, – ділиться своїм захопленням студентка Коломийського коледжу права Соломія Маковійчук – нащадок династії військових, – такий адреналін в крові!..»

Автор: Сергій БІЛИЙ