друкувати


В.Яцуба: У 2009 році в грошах забудовники житла втратили більше 20 млрд грн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-20 05:15:55

Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк взяв участь у нараді, що відбулася 19 травня під головуванням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з питань введення в експлуатацію об’єктів житлового будівництва з високим ступенем будівельної готовності.

Основним доповідачем був Міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба. Він наголосив, що стабілізацію роботи будівельної галузі визначено пріоритетним напрямком роботи Уряду на першому його засіданні в березні цього року.

Як зазначає прес-служба Мінрегіонбуду, завдяки зусиллям Уряду та Мінрегіонбуду у І кварталі 2010 року обсяги введення в експлуатацію житла підвищились на 14,1%. За його словами, у розрізі регіонів найбільше житла у І кварталі ввели Київська область та місто Київ. Найкращу динаміку показали Рівненська, Житомирська, Тернопільська, Хмельницька, Харківська та Дніпропетровська області.

Профільний міністр Володимир Яцуба зазначив, що основною причиною зниження обсягів замовлення будівництва є зменшення інвестицій. «У 2009 році в грошах забудовники житла втратили більше 20 млрд грн», - підкреслив Міністр.

Посилаючись на дані Держкомстату станом на 1 січня 2010 року, очільник Мінрегіонбуду поінформував, що в Україні налічується 4,3 тисячі незавершених житлових будівель, з яких більше половини багатоквартирні будинки.  «60 відсотків з них не будується через брак коштів», - констатував Володимир Яцуба.

На виконання доручення Уряду, Міністерством разом з областями проаналізовано ситуацію та підготовлено перелік об’єктів з високим ступенем готовності. На всі ці будинки розроблена проектно-кошторисна документація та надано дозволи на будівництво.

Інформацію про них надано Національному банку та доведено до Кабінету Міністрів України. Із загальної кількості об’єктів, ступінь будівельної готовності більше 50 відсотків мають 683 об’єкти на 72 тисячі квартир. На їхню добудову потрібно 9 млрд грн.

Найбільша кількість таких об’єктів знаходиться у місті Києві, Тернопільській, Харківській, Донецькій та Одеській областях. Найменша – у Закарпатській, Сумській, Херсонській та Черкаській областях.

Зі ступенем готовності більше 70% налічується 459 об’єктів на 50 тисяч квартир. Для добудови цих об’єктів необхідно 5,4 млрд грн.

Міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба наголосив: важливим завданням є спрямування бюджетних коштів на завершення об’єктів саме з високим ступенем готовності.

«Міністерство відібрало, як і обіцяло на першій нашій нараді з Національним банком об’єкти, де є впевненість, що їх забудовники мають позитивну кредитну історію та не допускали нецільового використання коштів. Ми будемо підтримувати таких забудовників та звертаємось до керівників банків про надання їм кредитів на пільгових умовах, як це передбачено антикризовим законом», - додав Міністр.

Він також поінформував, що Законом України «Про державний бюджет на 2010 рік» на будівництво доступного житла передбачено 1 млрд 40 млн грн. За рахунок цих коштів громадянам буде надаватися державна підтримка шляхом сплати 30 відсотків його вартості, як це передбачено антикризовим законом. При цьому у будівельну галузь додатково буде залучено ще 2 млрд гривень від громадян, які сплатять решту вартості. Це дасть можливість отримати більше 10 тисяч квартир.

Ще одне джерело фінансування будівництва житла, як зазначив Міністр, це 2 млрд грн – кошти Державної іпотечної установи, які планується використовувати на пільгове кредитування. Ці кошти, за словами Міністра, будуть залучатися під державну гарантію.

«Нами була проведена спільна нарада з Нацбанком, державними та комерційними банками. Національний банк обіцяв забезпечити пільгове кредитування при наявності державних гарантій. Тепер вони є. На наш погляд ці кошти потрібно спрямувати на пільгове кредитування забудовників та здешевлення кредитів для населення», - додав Міністр.

Майже 900 млн грн передбачено на забезпечення житлом 120 тисяч військовослужбовців.

Для того. щоб їх забезпечити військових житлом необхідно побудувати 8,5 млн кв. метрів житла, а це на сьогодні 42 млрд гривень. Володимир Яцуба зазначив, що державний бюджет таких коштів не в змозі виділити, тому, на його думку, силовикам потрібно вже з цього року переходити від безоплатної передачі квартир на часткову компенсацію їх вартості.

На нараді Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив Мінрегіонбуду спільно з Мінфіном, Мінекономіки створити міжвідомчу комісію для відбору об’єктів незавершеного житлового будівництва з високим ступенем будівельної готовності, в які можуть спрямовуватись бюджетні кошти шляхом викупу квартир та надання кредитів фізичним особам.

В рішенні наради також йдеться, що центральні органи виконавчої влади, як головні розпорядники коштів державного бюджету, що виділені на будівництво житла, повинні забезпечити використання зазначених коштів виключно на завершення будівництва та введення в експлуатацію об’єктів житла з високим ступенем будівельної готовності. В свою чергу Національний банк, як йдеться в рішенні, має розглянути можливість рефінансування державних банків з метою викупу ними цінних паперів Державної іпотечної установи під державні гарантії в обсязі 2 млрд гривень і разом з банківськими установами розглянути можливість надання будівельним компаніям кредитів на добудову об’єктів житла з високим ступенем будівельної готовності.

Серед основних завдань, поставлених перед державними адміністраціями - вирішити проблемні питання щодо інженерного забезпечення об’єктів житла та прийняття їх на баланс експлуатуючих організацій; забезпечити розроблення та затвердження до 1 червня 2010 року регіональних програм будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки; здійснювати резервування земельних ділянок під будівництво доступного житла у конкретних населених пунктах з обов'язковим зазначенням таких земель у генеральних планах; прийняти рішення, якими унеможливити використання замовниками будівництва (забудовниками) земельних ділянок, що надані під будівництво доступного житла, для інших цілей.

Учасниками наради з питань введення в експлуатацію об’єктів житлового будівництва з високим ступенем будівельної готовності були: Перший заступник Глави Адміністрації Президента України – Представник Президента України в Кабінеті Міністрів України Ірина Акімова, голова Національного банку України Володимир Стельмах , керівники банків АКБ «Аркада», ВАТ КАБЕ «Хрещатик», АТ «Укрексімбанк», АТ «Укрексімбанк», ВАТ «Державний ощадний банк України», АКБ «Укрсоцбанк», АТ «Райффайзен Банк Аваль», ряд народних депутатів, представників облдержадміністрацій і керівників будівельних компаній, корпорацій, асоціацій.

Довідка. Ситуація у житловому будівництві протягом останнього десятиліття після виходу із складної для будівельної галузі рецесії початку 90-х років характеризувалась стабільним зростанням всіх основних показників виробничої діяльності. Однак при цьому навіть у найбільш успішні роки обсяги введення в експлуатацію житла складали лише половину від аналогічного показника 1987 року (1987 р. – 21,3 млн кв.м.; 2007 р. – 10,2 млн кв.м.; 2008 р. – 10,5 млн кв.м.).

Протягом 2008-2009 років відбулося уповільнення інвестиційної діяльності і, як наслідок, скорочення обсягів виконаних будівельних робіт, зниження будівельної активності, погіршення фінансового стану будівельних підприємств та значне скорочення їх кількості. В минулому році забудовники житла недоотримали більше 20 млрд грн. Як наслідок, різко скоротились і темпи житлового будівництва.

В цілому по Україні у 2009 році введено в експлуатацію 6399,6 тис.кв.м житла, що на 39,0% менше ніж у 2008 році та складає 75,6% до обсягу, передбаченого комплексними регіональними програмами розвитку житлового будівництва на 2009 рік (8465,0 тис.кв.м).

Основними джерелами фінансування житлового будівництва залишаються кошти населення та кошти підприємств, установ і організацій. Разом з тим, в середньому щороку населення фінансувало 55% - 65% новозбудованого житла, а у 2009 році - лише 49%. Щорічно одержують житло лише 1,3% - 1,6% черговиків.

В планах Уряду - викупити квартири в об’єктах незавершеного будівництва для забезпечення житлом окремих категорій громадян, що мають право на безоплатне його отримання за рахунок держави.

Одним з ефективних механізмів при цьому може бути будівництво доступного житла за державної підтримки шляхом:

- сплати державою частини вартості житла в обсязі 30% (можливий варіант – надання замість коштів земельних ділянок для будівництва); пільгового іпотечного кредитування населення.

Це дозволить залучити у житлове будівництво кошти населення та кредитні ресурси банків.

За даними Інспекції державного архітектурно- будівельного контролю в Івано-Франківській області зі ступенем готовності 50% - 1 об’єкт і 70% готовності і більше мають 13 об’єктів.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА