друкувати


У Каннах показали український фільм "Щастя моє" режисера Сергія Лозниці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-20 03:45:37

У середу ввечері, 19 травня, в залі Люм'єр кінопалацу вперше в історії Каннського фестивалю в основному конкурсі був показаний фільм, який представляє Україну - "Щастя моє" українського режисера Сергія Лозниці.

Прем'єрі передувала традиційна червона доріжка. Першими на неї ступили учасники знімальної групи - автор сценарію та режисер Сергій Лозниця, продюсери Олег Кохан та Хайно Декерт, актори Віктор Німець і Ольга Шувалова. Серед гостей на прем'єрі також були актор Богдан Ступка та міністр культури України Михайло Кулиняка.

На прес-конференції режисер Сергій Лозниця пояснив: "Мій фільм присвячений проблемі корупції".

Перед офіційною прем'єрою ігровий дебют документаліста Сергія Лозниці, у створенні якого окрім України брали участь Німеччина і Нідерланди, подивилися кінокритики і журналісти.

Як розповів продюсер фільму Олег Кохан, фільм Щастя моє справив на всіх приголомшливе враження і нікого не залишив байдужим, повідомляє Комсомольская правда в Украине..

Що стосується шансів Щастя мого завоювати головний приз фестивалю - Золоту пальмову гілку - Кохан відповів: "Це настільки непростий і неоднозначний фільм, що результат непередбачений".

Показ на Каннському фестивалі стрічки Щастя моє ознаменував прихід у світовій ігровий кінематограф "нового і дуже цікавого режисера". У кулуарах кінофоруму вважають, що його фільм здатний конкурувати за найвищі нагороди фестивалю.

З журналістами згоден і відомий російський кінокритик Андрій Плахов. В інтерв'ю він заявив, що Щастя моє Лозниці - один з найзначніших фільмів у конкурсній програмі Канського фестивалю, зі своїм абсолютно самостійним режисерським поглядом.

Плахов нагадує, що Щастя моє - перша художня ігрова стрічка Сергія Лозниці, який до цього знімав лише документальні фільми. Критик зізнався, що не чекав від Сергія Лозниці "настільки сильного темпераменту й уміння впоратися з такою складною художньої структурою".

"Я думаю, що фільм Лозниці, якщо говорити про конкурс, один з найсильніших фільмів фестивалю. Але це зовсім не означає, що він може претендувати на приз і, тим більше, отримає його", - додав кінокритик.

Зазначимо, що крім Щастя мого в цей же день у роздiлi спеціальних показів офіційної програми Каннського фестивалю відбулася світова прем'єра ще одного українського фільму - Шантрапа Отара Іоселіані, в якому зіграв Богдан Ступка.

Джерело: ТСН.ua