друкувати


Координаційна рада національно-демократичних сил Прикарпаття закликала вшанувати героїв

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-20 02:30:26

Координаціна рада політичних партій і громадських організацій національно-патріотичного спрямування, відома як опозиційне об’єднання Шкутяка–Ткача, прийняла на своєму засіданні 17 травня звернення до мешканців краю щодо відзначення 23 травня Дня Героїв.

«День Героїв, – зазначається у документі, – став для українців не днем жалоби та плачу, а Днем Пам’яті, Гордості, Єдності і Честі… Хмельницький і Мазепа, триста юнаків під Крутами, Міхновський, Коновалець, Петлюра, Шухевич, Бандера, Чорновіл і тисячі інших – всі вони своєю волею змогли повернути колесо Історії, змогли дати Україні нове життя, заслуживши гідного пошанування серед сучасників та прийдешніх поколінь».

В той же час, на думку ініціаторів звернення, нинішня влада «з перших днів свого правління безцеремонно почала ревізувати пантеон українських героїв. На догоду імперським забаганкам Москви обіцяє скасувати звання Героя України С.Бандері та Р.Шухевичу, натомість допустила возвеличення у граніті ката українського народу Сталіна».

Уряд Азарова названо невігласами, які «відкрито засуджують подвиги інших великих українців – Мазепи, Петлюри, Коновальця, цинічно ставлять під сумнів політичні репресії над Чорноволом та його побратимами».

В зв’язку із зазначеним, автори закликали усіх краян відвідати місця поховання героїв боротьби за незалежність України і віддати їм шану. Окремо, працівниками галузі освіти запропоновано провести в навчальних закладах уроки пам’яті, виховні години, зустрічі з учасниками визвольних змагань, покладання квітів до могил «відомих і невідомих героїв».

Автор: Сергій БІЛИЙ