друкувати


Експерти: Євровалюта впродовж найближчого місяця ослабне до 9,5-9,4 грн за євро

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-20 11:40:09

Вже кілька днів для українців, що зберігають заощадження в євро, продати євровалюту стало проблемою.

Банки, які пропонують більш-менш вигідний курс (9,60-9,68 грн за євро), категорично відмовляються її приймати. У київському відділенні банку "Форум" був виставлений курс купівлі 9,68 грн за євро - один з найвищих на 19 травня. Проте приймати євровалюту в банку категорично відмовлялись, хоча придбати євро в обміннику можна було без проблем. В іншому обмінному пункті відповіли, що вони б і раді, але гривні у них немає.
 
А у відділенні "Приватбанку" відповіли, що євро куплять, але не більше пятиста (по курсу 9,45 грн).

Офіційно прес-служба банку "Форум" відповіла так: "Ніяких обмежень з боку нашого банку по операціях з готівковою валютою, у тому числі, євро, - ні". До речі, Нацбанк вже вимагав, щоб комбанки не порушували законодавство і купували євро без обмежень. Банкіри не згодні.

"Заборона НБУ на зміну обмінних курсів готівкової валюти впродовж дня створює серйозні ризики збитків для українських банків по операціях з євро. Не маючи можливості оперативно реагувати на такі рухи (зміною курсу), банки вимушені тимчасово припиняти в такі дні валютообмінні операції з євро", - зазначив директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко.

У більшості обмінників учора євро купували по 9,3-9,5 грн, продавали - по 9,8 грн. "Це висока різниця, так банки підстраховуються від збитків, яких можуть зазнати через падіння курсу", - вважає керівник "Forex Club" Микола Івченко. "Ті, хто з ранку поставив курс занадто високим, намагаються євро не купувати, адже продати євровалюту зараз майже неможливо: її беруть тільки ті, хто їде в Європу", - зазначив аналітик МЦПІ Олександр Жолудь.

Прогнози по курсу невтішні. Експерти сходяться на думці, що євровалюта впродовж найближчого місяця ослабне до 9,5-9,4 грн за євро. І пропонують почекати з його продажем, мовляв, через місяць курс може знову вирости.

Джерело: ТСН.ua