друкувати


Кличко в «УДАРі»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-19 03:02:56

Віталій Кличко став головним «ударником». Закритий з'їзд, на якому його обрали лідером партії УДАР, пройшов без зайвої помпи: юрби шанувальників не заповнили підходи до будівлі «Президент-готелю», де проходив захід, а скромне оформлення сцени не видавало грандіозних планів чемпіона - перейти до вагомої політики, на всеукраїнському рівні.

У кулуарах деякі партійці турбувалися: «Чому з'їзд закритий, чого це пресу не покликали?» На що «знаючі» відповідали: «Тому що збори організаційні. Та й не любить наш лідер зайву увагу до своєї персони, йому і так шуму вистачає. Бачив, як він по вулиці ходить? Весь час роздає автографи: не важливо, у Німеччині він вирішив пройтися чи в Україні».

Делегати з регіонів займали місця в залі, знайомилися, ділилися далекосяжними планами і обговорювали ситуацію в країні. Тим часом на сцену вийшов сам Віталій. З вітальної промови, сказаної лідером перед делегатами, стало ясно, що у своїх політичних перспективах чемпіон більш ніж упевнений. Виступаючи перед людьми, Віталій розставив акценти: «Головне - прибрати розкол між суспільством і владою». І обурився: «Якщо в Європі це можливо, чому ми не в змозі налагодити це у своїй країні?»

Хороше світло на сцені, великий екран, на якому під час виступу Кличко змінювалися тези з партійної програми ... Все і справді було організовано цілком по-європейськи. Але регіональні представники продовжували шепотітися: «Як тобі назва УДАР?» І, швидше за все, не сусідові, а більше собі, пояснювали: «Агресивно, звичайно ... Але з іншого боку, містко і енергійно».

Лідер в цей час неначе чув сумніви рядових партійців і розповідав зі сцени: «Просте і ємне слово - УДАР - близько не тільки мені, але й багатьом українцям, які вимагають від партій і політиків змін, справедливості і порядку. УДАР може розбити стіни корупції, припинити розбазарювання національного багатства, зупинити обман і беззаконня. УДАР - це наше спільне бажання діяти, пропонувати нові рішення, і досягати успіхів. Український Демократичний Альянс за Реформи - це наш УДАР по всьому, що не дає Україні бути успішною».

Судячи з того, що в підсумку ніхто так і не виступив проти «УДАРу», лідер таки переконав соратників: назва - те, що треба, як раз для політичної сили, яку очолює чемпіон світу з боксу. Він - вдарить, а вони - «ударники» - підтримають. До того ж, розшифровка абревіатури - «Український Демократичний Альянс за Реформи» - несе добре смислове навантаження.

«Я прагну, щоб люди не тільки вступали в партію Кличка, а стали командою однодумців, - продовжував чемпіон. - Наш альянс - це союз людей, які виступають за реформи. Людей, які відстоюють принципи справжньої європейської демократії, а не її подоби. Зрештою, це об'єднання людей, які просто люблять свою країну і готові захищати її інтереси».

Досить довго Кличко провів за кордоном, і, треба визнати, грандіозних успіхів у спорті досяг саме на Заході. Напевно, тому його погляд на стан справ в Україні був як би з боку. На його думку, головна перешкода для розвитку України - нинішня псевдо-еліта: вона, по суті, приватизувала країну, не пускає в політику нових перспективних людей і не хоче нічого змінювати.

«Економіка в занепаді, політична система не працює - криза держави очевидна. Але налагодити систему так, щоб вона функціонувала на благо простих українців цим «бувалим» політикам не вигідно», - каже Кличко. «Мене і мою команду така ситуація не влаштовує. Тому «Альянс за реформи» і виходить на всеукраїнський рівень. Наше завдання - об'єднати успішних, освічених і активних людей. Або ми проведемо необхідні реформи прямо зараз, або країна впаде на саме дно», - мабуть, з цими словами погодяться навіть самі переконані скептики.

Зайнятися питаннями економіки, запобігти розколу між регіонами України, провести Конституційну реформу, реалізувати масштабні соціальні програми в області охорони здоров'я і освіти, врятувати малий і середній бізнес - ось лише деякі напрямки, які озвучив лідер «ударників».

Головне, на думку Віталія, - прибрати бар'єр між суспільством і владою. «Сильним і точним «УДАРом» я готовий розбити цю стіну», - підсумував лідер партії. Делегатам така твердість сподобалася, зал зааплодував.

Як саме ці плани «втіляться в життя», ми побачимо дуже скоро - до місцевих виборів залишилося не довго. Тому ті, хто виступав після Кличка, говорили, що цей час потрібно використати з максимальною користю для активної діяльності партійних структур. Курувати цю роботу будуть члени новообраної Політради, до якої увійшли заступники голови партії Віталій Ковальчук та Артур Палатний, депутати Київради Наталія Новак, Лев Парцхаладзе, Іван Плачков, а також керівники регіональних організацій Ярослав Погарський і Роман Романюк.

Що ж стосується ідеології, то остаточний варіант програми партії «УДАР» обіцяють затвердити трохи пізніше - на з'їзді її прийняли за основу, а повністю затвердять після того, як вона пройде через обговорення регіональних партійців.

Поки ж у Кличка є можливість активно зайнятися партійним будівництвом, щоб підійти до моменту виборів у всеозброєнні. Зараз політологи називають «УДАР» досить перспективною силою, а соціологи дають приємні аванси на майбутнє. І вже від самого Віталія Кличка залежить, наскільки точними стануть ці прогнози.

Автор: Юрій НЕСТЕРЕНКО, Валентина КОВАЛЕНКО