друкувати


В.Мойсик: Ми не створюємо КРПС і, не дай Боже, «Нашу Україну»...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-19 03:00:42

Про намір створити чергову, четверту вже на Прикарпатті, опозицію оголосили під час звітно-виборної конференції Івано-Франківської обласної організації своєї структури функціонери політичної партії «За Україну!».

Робоча назва нової опозиції – Об’єднання демократичних сил «За Україну!» (ОДС). Зі слів присутніх на конференції народних депутатів України: лідера партії Вячеслава Кириленка та голови обласної організації партії Володимира Мойсика, ідеологія нової структури базуватиметься не на авторитеті якогось лідера, а на національній ідеї. «Ми не сформували КПРС і, не дай боже, «Нашу Україну», - зазначив В.Мойсик, - такої партії нам не треба». При цьому лідерам опозиційних сил, яких ще так нещодавно боготворили нинішні «заукраїнці», дісталося на горіхи більше, ніж діючій владі і В.Януковичу особисто. «Мені надоїли скиглення Ющенка та блеяння Тимошенко», - продовжив В.Мойсик. А зі слів В.Кириленка, в нинішній фракції НУНС «вже кого тільки немає: «тушки» явні і «тушки» приховані»… Натомість усі заслуги з ініціювання протестних дій щодо Д.Табачника, «харківських» угод, протидії намаганням позбавити С.Бандеру і Р.Шухевича звань Героя України тощо лідер «За Україну!» не приминув приписати виключно собі і своїй депутатській групі.

Хто увійде до нової коаліції наразі не відомо, проте присутність у президії конференції мера Івано-Франківська, лідера обласної Української народної партії Віктора Анушкевичуса, його виступ, в якому він зазначив, що не шкодує, бачачи у лавах партії «За Україну!» колишніх членів УНП, а також помічені в оргкомітеті конференції активні «народники» може непрямо свідчити, що В.Анушкевичус, як мінімум, співчуває новому об’єднанню.

Тут слід зазначити, що за словами В.Мойсика, головне завдання ОДС – участь в місцевих виборах. І хоча наразі, за словами В.Кириленка, політрада партії визначилась лише з підтримкою на виборах мера Тернополя, який є членом «За Україну!», не виключається, що та ж політрада може прийняти відповідні рішення щодо підтримки кандидатів у міські голови в інших містах нашої держави. Певно, на таку підтримку розраховує і В.Анушкевичус.

Ще одним гостем конференції став голова проводу ОУН Віталій Цапович. Він привітав делегатів конференції від імені своєї партії, а також Української народної асамблеї, підтримав ідею створення ОДС. При цьому пан Цапович не обмежував себе у компліментах пану Кириленку, згадавши, як «палко і героїчно» підтримував його наприкінці 80-х – на початку 90-х, зокрема коли той з Донієм голодували на майдані Незалежності. Ласий шматок місцевих виборів за підтримки київського дядька вочевидь вабить усіх.

Як не запевняли присутніх керівники партії, що не створюють нової КРПС, а обрання нового голови обласної організації і її керівних органів без партзборівських завчених пафосних фраз, кумо-земляцтва і традиційного «одобрямсу» не обійшлося. За пропозицією представників Долинської, Галицької та звісно ж Коломийської районних організацій єдиним кандидатом в голови структури був висунутий народний депутат В.Мойсик. В ході голосування за нього віддали голоси 150 депутатів, «проти» - 1. Вочевидь, той один, просто не встиг опустити мандат після попереднього голосування. Цікава ситуація виникла з обранням правління організації. На початку планувалось, що правління складатиметься з трьох членів, проте В.Мойсик наполіг, щоб ця цифра була збільшена вдвічі. Мотиви депутата стали зрозумілі при висуненні кандидатур, троє з яких виявились представниками Коломийської районної організації. Ну звісно: і хлопцям незручно відмовити, і видимість демократії зберегти треба…

Автор: Сергій БІЛИЙ