друкувати


Верховна рада посилила контроль за фінансовими операціями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-19 10:50:28

Верховна рада посилила контроль за фінансовими операціями і ускладнила процедуру державної реєстрації підприємств, пише "КоммерсантЪ-Украина" в статті "Грязным деньгам не дают отмыться".

18 травня парламент схвалив проект поправок до закону №3062 "Про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) прибутків, отриманих злочинним шляхом", в якому враховано більше 150 рекомендацій Міжнародної групи по розробці фінансових заходів по боротьбі з відмиванням грошей (FATF), Комітету ООН з боротьби з тероризмом, а також рекомендації парламентарів профільного комітету і пропозиції президента від 8 грудня 2009 року.

У документі поріг суми угоди з готівковими засобами, що підлягає обов'язковому фінансовому моніторингу, збільшується з 80 тис. грн. до 150 тис. грн. Тоді як ще минулого року парламент пропонував встановити цей ліміт на рівні 100 тис. грн. При здійсненні операцій на таку суму суб'єкти первинного моніторингу зобов'язані провести ідентифікацію клієнта.

Обов'язковій перевірці підлягають також усі операції, проведені неприбутковими і добродійними організаціями, і операції по отриманню членом кредитної спілки декількох кредитів за один день. Крім того, операції будуть мониторить, якщо вони заплутані або не мають очевидного економічного сенсу.

Законом передбачена кримінальна відповідальність за здійснення дій, які сприяли відмиванню прибутків. Надання недостовірної інформації органам фінмоніторингу каратиметься штрафом від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів (17-34 тис. грн.) або позбавленням волі на строк до двох років.

Джерело: ТСН.ua