друкувати


Земельні аукціони в Івано-Франківську терплять фіаско

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-18 08:45:28

Земельні аукціони в Івано-Франківську терплять фіаско, оскільки стартова ціна вища за ринкову.

Необхідність виконання доходної частини нещодавно прийнятого бюджету обласного центру Прикарпаття поставило перед міською владою складне питання вишукування резервів для збільшення надходжень до муніципальної казни, окреме місце серед яких займає продаж землі міської громади. Щоправда, тут раптом виникло кілька підводних каменів.

«Спостерігається не дуже велика активність власників нерухомого майна, - розповідає «Експресу» начальник управління земельних ресурсів Івано-Франківського міськвиконкому Михайло Семанишин, - щодо викупу земельних ділянок, на яких це майно розташоване. Так, станом на 1 травня до міського бюджету від продажу землі надійшло лише 1,5 мільйона гривень». За решту місяців для виконання запланованих показників необхідно забезпечити надходження до бюджету ще не менш, як 18 мільйонів. Варто зазначити, що усі власники нерухомого майна здійснюють викуп земельних ділянок з відстрочкою платежу, оскільки не мають достатніх коштів. В зв’язку з цим, на думку пана Семанишина, забезпечити виконання запланованих показників буде вельми проблематичним.

Вихід із ситуації, що склалася, земельними вбачають у проведенні земельних аукціонів. «Але тут, - продовжує М.Семанишин, - також є проблема. Справа в тому, що сьогодні, в умовах економічної кризи, нормативно доведені показники стартової ціни значно перевищують ринкову ціну на землю, що робить аукціони непривабливими для потенційних покупців».

Автор: Сергій БІЛИЙ