друкувати


Коломийщина: Міжнародна технічна допомога на підтримку євроінтеграції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-18 02:00:51

З липня 2008 року Коломийський район успішно співпрацює з Європейською Комісією та Програмою розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Проект забезпечує створення сприятливого середовища для сталого соціально-економічного розвитку на місцевому рівні шляхом сприяння самоорганізації громад, розроблення та впровадження невеликих за обсягом громадських ініціатив в усіх областях України та Автономній Республіці Крим.

Довідково: Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» фінансується Європейською Комісією та співфінансується і впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні. Термін реалізації Проекту — 2007-2011 роки. Загальний бюджет — понад 13 млн євро, що передбачає в середньому 450 тис. євро на кожну область. Пріоритетні сфери фінансування — охорона здоров’я, енергозбереження, екологія, комунальне водопостачання та шкільний транспорт.

На Коломийщині учасниками Проекту є шість організацій громад: Івано-Франківська громадська організація «Громадська ініціатива», «Асоціація соціально-економічного розвитку села Жукотин», «Асоціація соціально-економічного розвитку села Голосків «Данко», «Асоціація соціально-економічного розвитку села Рунґури, «Асоціація соціально-економічного розвитку села Пилипи» та громадська організація «Запруття». З метою сприяння реалізації проекту ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», інших подібних проектів та більш активного залучення усіх верств населення, представників установ, організацій та бізнес-структур до діалогу з органами місцевої влади тощо 23 грудня 2008 року було створено Форум місцевого розвитку району.

Вибір цілей, пріоритетних напрямів розвитку, планування заходів обов’язково розглядався всією громадою та документувався в протоколах зборів. У більшості громад району болючою темою виявилось енергозбереження, тому першочерговими завданнями було обрано проведення енергозберігаючих заходів у шкільних та дошкільних закладах, і тільки рунґурська громада вирішила покращити умови медичного обслуговування в місцевому ФАПі.

На даний час завершено роботи з реалізації п’яти мікропроектів на загальну суму понад 400 тис. грн, у результаті чого замінено вікна на енергозберігаючі в дитсадку селища Отинія, в Жукотинській та Пилипівській ЗОШ І-ІІ ступенів, встановлено євровікна та утеплено стелю в спортзалі школи с.Голоскова, перекрито дах, замінено вікна, прокладено водогін та зроблено частковий ремонт у приміщенні ФАПу с.Рунґур. Відповідно до угоди про співфінансування, на реалізацію цих мікропроектів з районного бюджету було виділено понад 250 тис. грн.

Крім того, в ході реалізації проекту з’явилась можливість виділення додаткових квот для тих громад, котрі продемонстрували зразкові результати і готові продовжувати методологію проекту. Таким чином пилипівська громада реалізовує за додатковою квотою мікропроект вартістю 160,5 тис. грн. «Енергозберігаючі заходи Пилипівської ЗОШ І-ІІ ст. по філії с.Кропивища». А завдяки додатковій квоті «40+» організація громади «Запруття» вже отримала І транш донорських коштів та успішно розпочала роботи по енергозбереженню в залучанській школі. В загальному для завершення цих робіт потрібно 138, 2 тис. грн.

Відомо, що основним завданням місцевої влади є вирішення проблем сталого місцевого розвитку, забезпечення належної якості життя. Практичний досвід свідчить, що вирішити всі проблеми місцевого розвитку, не заручившись підтримкою громади, дуже складно. Механізм вирішення місцевих проблем на основі партнерства органів влади і місцевих громад давно розроблений і успішно використовується практично в усіх країнах світу. Такий механізм пропонує проект ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Адже в рамках цього проекту формуються дієздатні громади, які самі визначають пріоритетні напрями діяльності, розробляють і впроваджують проекти на засадах співфінансування. Кінцева мета таких проектів є спільною як для органів влади, так і для самих громад: покращення умов життя населення, вирішення соціальних, економічних та екологічних проблем.

Шість громад Коломийського району вже стали на проектний шлях розвитку, спробували свої сили в реалізації проектів з малою фінансовою підтримкою. Наступним кроком можуть стати великі проекти, адже працювати є над чим.

Автор: Надія КОРЖЕНКО, головний спеціалісту правління економіки РДА
Джерело: Газета "Вільний Голос"