друкувати


Легалізація виплат заробітної плати в «конвертах»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-17 03:30:10

Однією з найболючіших проблем нашого сьогодення є виплата заробітної плати у "конвертах". Окремі працедавці, бажаючи збагатитися за будь-яку ціну, свідомо ігнорують закони, не сплачуючи до бюджету в повному обсязі податок з доходів фізичних осіб, а саме, працевлаштовують працівників без документального оформлення, виплачують зарплату в "конвертах", ведуть подвійну бухгалтерію.

Громадяни, які погоджуються отримувати зарплату в "конвертах", не тільки сприяють розвитку тіньових схем, а й позбавляють себе соціальної захищеності. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати. Ухиляючись від оподаткування шляхом мінімізації реальних доходів, вони позбавляють себе не тільки достойної пенсії в майбутньому, а й лікарняних, декретних виплат, отримання банківських кредитів тощо. Це потрібно знати найманим працівникам, які погоджуються отримувати зарплату в "конверті". Маючи дуже сумнівний виграш сьогодні - вони однозначно програють у майбутньому.

Працівниками ДПІ в м.Івано-Франківську постійно проводяться заходи, спрямовані на легалізацію доходів та на забезпечення дотримання платниками вимог податкового законодавства, виявлення суб’єктів господарювання, які здійснюють підприємницьку діяльність без державної реєстрації, залучення до оподаткування необлікованих та прихованих доходів фізичних осіб.

Всього з початку року за результатами такої роботи виявлено 913 неоформлених найманих працівників, яким виплачено 674,6 тис.грн. доходу. За результатами вжитих заходів забезпечено додатково поступлень податку з доходів фізичних осіб в сумі 100,8 тис. грн.

Додатково залучено до реєстрації, за рахунок вжитих заходів (масово-роз’яснювальна, контрольно-перевірочна робота) – 243 фізичних особи.

З початку року проведено 53 перевірки суб’єктів господарювання - фізичних і юридичних осіб, які виплачували доходи громадянам з порушенням вимог чинного податкового законодавства, в ході яких донараховано 751,5 тис.грн. податку з доходів фізичних осіб.

Джерело: ДПІ в м.Івано-Франківську