друкувати


Громадські слухання щодо місця для пам’ятника Т.Шевченку легалізували плани влади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-16 01:00:16

Схоже кам’яній брилі, що була закладена на центральній алеї Івано-Франківського парку культури і відпочинку 22 травня 2001 року як запорука встановлення на цьому місці в майбутньому пам’ятника Великому Кобзареві, доведеться навічно залишитись всього лише кам’яною брилою.


Принаймні так вирішили представники політизованих структур, громадських організацій та мешканці обласного центру під час громадських слухань «Про визначення місця встановлення пам’ятника Т.Г.Шевченку», що відбулися 14 травня в приміщенні Центрального народного дому Івано-Франківська.

«На превеликий жаль, ми – єдиний обласний центр України, який не має повноцінного пам’ятника Шевченку, – прокоментував доцільність проведення слухань, міський голова Віктор Анушкевичус, – Настав час поставити крапку».

Учасникам слухань були представлені 6 варіантів місць можливого встановлення пам’ятника, серед яких були Вічевий майдан (два варіанти), сквер позаду Івано-Франківського національного медичного університету, центральна алея міського парку ім. Т.Шевченка, сквер поблизу Привокзальної площі і зрештою площа перед приміщенням Івано-Франківської ОДА. Свої думки щодо них висловлювали архітектори Ігор Гаркот, Микола Гречаник, скульптор Августин Басюк, краєзнавець Михайло Головатий, політик Віталій Цапович, представниця українського жіноцтва Квітослава Скульська та інші відомі в місті люди. Втім, в ході дискусії стало зрозуміло, що Івано-Франківські міська і обласна влади, яких представляли відповідно В.Анушкевичус та заступник голови Івано-Франківської ОДА Роман Іваницький вже визначились з одним варіантом, а саме площею перед приміщенням ОДА, і проведення слухань було покликано лише легалізувати їх позицію.

Зокрема, спочатку діапазон варіантів був звужений до трьох. При чому варіант з привокзальним сквером мер Івано-Франківська відкинув своїм вольовим рішенням, зазначивши, що не підпише жодного документу, який би передбачав встановлення там пам’ятника. «Я не хочу, щоб біля пам’ятника цигани збиралися», – зазначив міський голова. Варіант з центральною алеєю парку був відкинутий як віддалений від центру. Першим на голосування, як і планувалось, була виставлена площа перед ОДА. Решту варіантів голосувати не довелось, хоча цілковитого «одобрямсу» і не сталося: 201 голосом «за» при 8 – «проти» і 7 – «утримались» владний варіант було затверджено.

Певні дискусії точилися з приводу питання, яка саме скульптура прикрасить Івано-Франківськ. Головний архітектор міста Ігор Гаркот висловив припущення, що буде проведений відповідний конкурс, проте В.Анушкевичус перебив його, зазначивши, що йдеться виключно про триметрову фігуру Т.Г.Шевченка роботи канадського скульптора українського походження Лео Мола (Леоніда Молодожанина), яку митець перед смертю заповів подарувати місту Івано-Франківську. Аргументи мера були, як то кажуть, «залізні»: спорудження нового пам’ятника виллється і без того куцому бюджету міста у кругленьку суму. Зокрема, реалізація проекту скульпторів Довбенюка і Полуботька коштуватиме громаді міста 9,5 гривень.

Автор: Сергій БІЛИЙ