друкувати


Підвищення соціальних стандартів буде диференційованим

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-14 03:30:53

У зв'язку з підвищенням соціальних стандартів із 1 січня 2010 року понад 330 тис. пенсіонерів області отримають доплату за січень-лютий поточного року у травні, а компенсацію за березень-квітень – у червні.

Середній розмір трудових пенсій досягне 943 грн, а в колишніх військовослужбовців – 1736 грн. Про це повідомив заступник начальникаголовного управління Пенсійного фонду України в області Роман Берчак.

– Роботи додалося працівникам як органів Пенсійного фонду України в області, так і відділень поштового зв’язку, – зазначив Роман Максимович. – Ми провели перерахунки пенсій відповідно до нових соцстандартів. Листоношам доведеться розносити виплати по трьох відомостях: перша – пенсія за травень, друга – різниця між підвищеною й основною виплатами за травень, третя – недоотримана сума перерахованих пенсій за січень-лютий п.р.

Різницю суми за березень-квітень пенсіонери отримають у червні ц.р.

– Деякі літні люди скаржаться, що розмов про перерахунки багато. А коли доходить до відомостей, то суми доплат насправді малі.

– У середньому в області розмір пенсій зросте на 80 грн. При цьому зазначу, що суттєво зросте мінімальний розмір пенсій і підвищення, розраховані від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Це означає, що людям, які отримували пенсії понад 706 грн, перерахунок пенсій буде проводиться тільки за понаднормовий стаж роботи. В області є близько 50 тисяч пенсіонерів, як отримають доплату до 10 грн. Тим часом для декого, особливо тим людям, які мали мінімальну пенсію, доплата перевищить 130 грн.

– Чи можливо таке, що після перерахунку людина буде мати нижчий розмір пенсії?

– Так, у зв’язку з тим, що припиняється виплата надбавки для непрацюючих пенсіонерів (28,40 грн). Однак у будь-якому разі пенсія буде виплачуватися у розмірі не нижчому, ніж до перерахунку.

– Дехто з тих, хто вже отримав пенсію у травні, не побачив доплати…

– Таке можливе у людей, хто з початку року вже звертався до органів Пенсійного фонду за перерахунком або за призначенням пенсій. Перерахунки відповідно до нових соцстандартів їм будуть проведені пізніше, в індивідуальному порядку, оскільки масовий перерахунок їм не проведено з технічних причин. При цьому хочу заспокоїти їх: звертатися особисто у Пенсійний фонд не обов’язково – ми про це пам’ятаємо і перерахунки здійснимо обов’язково.

Джерело: Головне управління пенсійного фонду в Івано-Франківській області