друкувати


На ТРК «3-Студія» відбувся «прямий ефір»–інтерв'ю М.Вишиванюком

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-14 02:30:51

12 травня на ТРК «3-Студія» відбувся «прямий ефір»–інтерв'ю з головою обласної державної адміністрації Михайлом Вишиванюком.

Подякувавши «3-ій Студії» «за можливість зустрітися після 5-річної перерви», впродовж 40 хвилин телеефіру Михайло Вишиванюк відповідав на численні запитання ведучого Володимира Гарматюка та глядачів.

Переповідаючи про суть і очіувані результати першого засідання Ради регіонів, яке відбулося за участі Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, голів облдержадміністрацій, групи народних депутатів і мерів великих міст, голова ОДА підкреслив: «Новостворена Рада регіонів – це консультативно-дорадчий орган при Президентові України, який генерує ідеї, насамперед, задля якнайшвидшого виходу України з кризи шляхом попереднього обговорення. По-друге, вона апробовуватиме важливі законопроекти перед їх прийняттям. По-третє, Рада регіонів покликана бути мостом між Кабміном і Верховною Радою України.

За словами Михайла Вишиванюка, зараз в державі немає протистояння, як це було раніше, між Президентом, Прем'єр-міністром і спікером парламенту. Появилась злагода. Президент Віктор Янукович поставив амбітне завдання – протягом 10 років вивести Україну на передові рубежі. Для цього потрібні реформи. Зокрема, адміністративна реформа, яка б оптимізувала органи управління. Обласні ради матимуть свої виконавчі органи, а обласні державні адміністрації будуть «виключно контролюючими». Такою, як зазначив голова ОДА, є перспектива.

Михайло Вишиванюк повідомив, що на засіданні Ради регіонів прозвучала пропозиція щодо відміни «кріпосного права» – імперативного мандату, завдяки якому депутати стають «кнопкодавами».

За словами голови ОДА, будуть внесені зміни у виборче законодавство, аби на місцевому рівні відбувалися вибори не за партійними списками. «Аби люди мали можливість вибрати порядних ґаздів». З цього приводу триває дискусія. Восени парламент має провести певні зміни у Законі про місцеві вибори. Президент чекає конкретних пропозицій з регіонів.

Водночас Михайло Вишиванюк повідомив, що на першому засіданні Ради регіонів був і голова обласної ради Ігор Олійник.

«У нього є своє бачення щодо місцевих виборів, у мене своє, – зазначив голова ОДА. – Я вважаю, що на місцевому рівні вибори мають проходити на мажоритарній основі, а до Верховної Ради – 50 на 50. Партійність потрібна. Це забезпечення структурування суспільства, подальший крок до розбудови демократичного суспільства».

«Я теж беру на себе відповідальність: у свій час Президент Леонід Кучма теж запитував, якими мають бути місцеві вибори – за мажоритарною системою, чи пропорційною. Я тоді сказав: за пропорційною. Я наївно думав, що буде декілька партій і кожна пропонуватиме свою програму економічного розвитку та впроваджуватиме її. На жаль, так не сталося. Я прийшов до парадоксального висновку: за 5 років, практично, ми маємо в державі розбалансовану владу, вседозволеність, безвідповідальність, і, на жаль, хабарництво та корупцію... Але парадокс і в тому, що Президент України має боротися, аби ці зміни на краще відбулися.

На запитання Володимира Гарматюка щодо резонансних і неоднозначних, на його думку, Чорноморських домовленостей з Росією, які «розколюють Україну», Михайло Вишиванюк відповів: «Ці домовленості розколюють декілька областей. Я теж прихильник, аби в нашій країні не було ніяких баз взагалі, аби ми стали Швейцарією. Але ситуація, на жаль, така. Як проаналізував заступник голови ОДА Ігор Зварич у своїй новій книзі, наша область опинилася у 1996 році за своїм розвитком, незважаючи на те, що ми на першому місці в державі. Виникає питання: як жити далі? За результатами аудиту, дохідна частина бюджету складає лише 8 млрд ; податковий борг держави по неповерненню ПДВ – це 50,1 млрд грн. Зокрема, лише івано-франківському італійському підприємству не повернуто 17 млн ПДВ, виведено з обороту економіки, і не повернуто. В цілому з економіки області забрано 990 млн грн неповернутого ПДВ. Виникає питання: як жити? Нова ціна 330 доларів за тисячу кубів газу «поклала економіку долілиць». Зупинено металургійну галузь. Ми були, практично, на грані дефолту. Це реальні втрати. Безперечно, нам потрібна невелика «передишка». Ми вже 20 років обіцяємо людям краще життя. Люди вже втомилися від обіцянок. Скажіть, де у 2005 році стояв Чорноморський флот? Чому тоді ніхто не кричав про втрату незалежності України? Так, наразі, має бути, а там побачимо… Людям треба жити краще уже сьогодні. Прийде завтра, ми станемо міцнішими і тоді будемо говорити.

Михайло Вишиванюк навів приклад: лише у Косівському районі, де він у той день офіційно представив перепризначеного голову районної державної адміністрації Ярослава Шинкарука, 25 пенсіонерів; на виплату пенсій потрібні 24 млн грн, а район сам збирає лише 5 млн грн. Решту, 19 млн, дотує держава. Область отримує дотацію 1,9 млрд грн і біля 2 млрд грн має свого бюджету.

«У нас є серйозна проблема по Калушу, туди навіть «вникнула ООН», – зазначив голова ОДА. – Проведено декілька нарад з науковцями Потрібні великі кошти. Водночас в області розпочато будівництво 33-х мостів».

Михайло Вишиванюк сказав прикарпатцям, що 11 травня він мав «окрему розмову» з Президентом України під час якої він поінформував Віктора Януковича про «певні побоювання галичан» , яким «підіграють певні політичні сили». Мовляв, люди турбуються питаннями загрози втрати незалежності України. Віктор Янукович вкотре запевнив: ніхто Україну не здав, не здає і не збирається це зробити. Президент так і сказав: «Передайте мешканцям Івано-Фраківщини: Україна була, є і буде унітарною, суверенною державою». Водночас він говорив про реальне підняття пенсій урядом Азарова, яке «люди уже відчувають».

«Хочу нагадати, що Угода про Чорноморський флот і газ була підписана ще у 1997 році і ратифікована і українським парламентом, і Думою Російської Федерації, – наголосив голова ОДА. – Ми мали отримувати газ по 50 доларів за тисячу кубів до 2011 року. Хто денонсував цю угоду – відомо...»

Відповідаючи на запитання телеглядачів «3-Студії» – чи буде відновлено підприємство «Карпатагромаш», Михайло Вишиванюк запевнив, що поїде і розбереться. За його словами, зараз область працюватиме з урядом над залученням нових інвестицій. «Адже ми відстали від світу. У Румінії, для прикладу, на верстатах працюють робітники з двома вищими освітами», – підкреслив голова ОДА.

Також Михайло Вишиванюк сказав, що днями побував на 63-му котельно-зварювальному заводі, устаткування якого «явно застаріле».

«Наші найбільші пріоритети – це розвиток туризму і виробництво екологічно чистих продуктів, – наголосив Михайло Вишиванюк. – Зараз ми розглядаємо розвиток туризму у Долинському районі, в районі Дністровського каньйону тощо.

Телеглядачі запитували, чому калуський «Лукор» і Бурштинська ТЕС не сплачують податки, а лише податкові збори, оскільки вони зареєстровані за межами області.

«Ми це питання зараз поставимо перед Кабміном, – запевнив Михайло Вишиванюк. – На жаль, область не отримує жодної копійки орендної плати за видобуток нафти. Ми це знаємо. Виявляється, Мінекономіки впродовж 2-х років не видавало ліцензію Надвірнянськму НГВУ лише тому, що не було бланків…»

«Мені найбільше імпонує те, що відбувається надзвичайно чітка вертикаль ефективної дієвої влади, зазначив на завершення свого телеефіру голова ОДА. – Імпонує початок боротьби з корупцією і те, що Президент Віктор Янукович взяв це питання під свій контроль. Будемо повертати довіру людей до влади».

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА