друкувати


В Івано-Франківську говорили про руйнування культурних пам’яток

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-14 02:00:06

Відомий Івано-Франківський фотограф, художник Юрій Бакай 13 травня представив громадянам свій проект «Той, що тримає дах».

Проект передбачає створення в різних місцях центральної частини обласного центру мистецьких інсталяцій, які б привертали увагу до проблеми руйнування історичних архітектурних пам’яток міста.

Першою такою інсталяцією стали вікна, зняті з історичних будинків Івано-Франківська, на склі яких були зображені фото занедбаних пам’яток архітектури. На думку Ю.Бакая, наше місто сьогодні втрачає своє обличчя і не тільки завдяки бездіяльності комунальників, а через непродуману забудову його історичної частини, яка робиться без врахування історичних традицій та архітектурного смаку, в той час як туристи їдуть до нас дивитись саме на старий Станиславів.

Присутній на презентації літератор Тарас Прохасько назвав людей, які псують зовнішній вигляд міста соціально небезпечними. «Ми не усвідомлюємо, - зазначив він, - що у постмодерному світі є ідентичність».

В свою чергу архітектор Зеновій Соколовський закликав перейняти досвід окремих європейських краї, зокрема Австрії, де для того, щоб замінити автентичні вікна на метало-пластикові, необхідно написати заяву і отримати відповідний дозвіл на основі висновків архітекторів...

Варто зазначити, що саме напередодні презентації вітер зруйнував інсталяцію. Втім, Ю.Бакай не думає зупинятись лише на інсталяції з вікнами. З його слів, у нього є ще багато різноманітних творчих задумів.

Автор: Сергій БІЛИЙ