друкувати


Офіцери-афганці та курсанти академії обговорили особливості роботи журналіста у бойових умовах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-14 12:30:49

13 травня, за сприяння Регіонального медіа-центру Міністерства оборони України у Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулася зустріч курсантів-випускників факультету підготовки спеціалістів із забезпечення військ та офіцерів-військових журналістів, учасників бойових дій в Афганістані.


Спілкування у форматі круглого столу було присвячено діяльності військових кореспондентів в умовах ведення бойових дій, обговорювались проблеми та небезпеки із якими зіштовхувались офіцери військових ЗМІ під час своєї діяльності у Демократичній Республіці Афганістан. Запрошені до спілкування полковники запасу Ігор Махно, Ігор Мосейченок та Ігор Гевко служили у Афганістані в різні періоди перебування там радянського військового контингенту. Зокрема, полковник запасу Ігор Мосейченок, був безпосереднім учасником вводу до ДРА підрозділів ЗС СРСР у 1979 році. Він розповів, що однією з найбільших проблем того часу було замовчування участі радянських військовослужбовців у бойових діях. Проблеми із цензурою ЗМІ не дозволяли активно висвітлювати боротьбу із душманами. У розмові гості курсантського прес-клубу порушили питання технічного аспекту випуску друкованих засобів масової інформації у польових умовах.

- Зараз до послуг військових кореспондентів широкий спектр технологій, які дозволяють оперативно, навіть у он-лайн режимі, висвітлювати ситуацію під час військового конфлікту. Наявність сучасних цифрових технологій значно спростили процес виконання завдань, які стоять перед військовими журналістами, дозволяють одночасно готувати не лише друковані публікації, але й інтернет-повідомлення, фотоматеріали, відео та аудіо інформацію. У розпорядженні редакцій дивізійних газет, які дислокувались на територіях відповідальності підрозділів радянських військ у ДРА, була редакційна апаратура, друкарська та поліграфічна техніка, здебільшого застарілих вже на той час зразків. До прикладу, друкарські форми набиралися типографськими працівниками вручну, якісний офсетний друк у польових умовах був недоступний. Виготовлення фото кліше віднімало також значний час, – зазначив заступник голови Яворівської райдержадміністрації полковник запасу Ігор Гевко.

На зустріч військові журналісти-афганці принесли фотографії, зроблені ними під час служби у ДРА та екземпляри дивізійних військових газет контингенту з власних архівів.

Окремо обговорили методи роботи військового журналіста щодо збору інформації в умовах ведення бойових дій. Полковник запасу Ігор Махно підкреслив, що цей невід’ємний елемент діяльності військового журналіста був найбільш ризикованим. Однак саме це дозволяло психологічно зблизитись із героями майбутніх публікацій та отримати, що немало важливо, їхню повагу. Не рідко «зброєю» кореспондента ставали не тільки блокнот та фотокамера, але й автомат Калашникова. Дехто з військових журналістів не повернувся, як казали тоді «з бойових».

У ході обговорення курсанти-випускники цікавились організацією редакційної діяльності у польових умовах, розпитували гостей про особливості проведення військових операцій проти душманів, які свого часу не були висвітлені.

Наприкінці зустрічі начальник кафедри морально-психологічного забезпечення факультету полковник Олег Бойко подякував запрошеним за цікаве спілкування.

- За декілька тижнів присутні тут курсанти поповнять лави офіцерського корпусу. Шестеро цьогорічних випускників нашого факультету – майбутні військові журналісти. На мою думку, живе спілкування із колегами по перу які мають реальний бойовий досвід, піде їм на користь. Адже кожен офіцер, який пов’язав своє життя та службу саме із журналістською діяльністю завжди має бути готовим поринути у епіцентр військових подій, сміливо діяти у бойових ситуаціях, працюючи там, де цього вимагає військовий та журналістський обов’язок, – зазначив він.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)