друкувати


У 2009 році у в’їзді до країн Євросоюзу було відмовлено 19 тисячам українців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-13 01:16:30

Агентство Європейського союзу з прикордонного контролю Frontex назвало Україну лідером серед країн пострадянського простору за кількістю затриманих нелегальних мігрантів. Українцям найчастіше відмовляють і у в'їзді на територію ЄС.

Саме українських громадян найбільше серед повернених з ЄС за угодою про реадмісію. "Громадянам України найчастіше відмовляють і у в'їзді на територію Євросоюзу. У 2009 році було відмовлено 19 тисячам українців, і 95% всіх відмов - на польському кордоні. Відмовляють внаслідок відсутності візи або посвідки на проживання, документів, що підтверджують мету в'їзду, або коштів, достатніх для перебування в ЄС", - повідомила прес-секретар Frontex Ізабелла Купер.

Дані Frontex підтвердив директор управління у справах іноземців Головної комендатури прикордонної служби Польщі Анджей Пілешкевич. За його словами, тільки в 2009 році за спробу перетину кордону з порушенням правил було затримано 308 українців, тоді як з Росії - 48 людей, з Молдови -15, з Білорусі - 6. "Я розумію спроби українців потрапити до нас в країну - в Польщі зарплати вищі. І я не проти, щоб українці тут працювали, але головне, щоб це було легально", - заявив Пілешкевич.

За даними міністерства праці і соціальної політики Польщі, середня зарплата в країні складає 3,3 тисячі злотих, з урахуванням оподаткування - 2,4-2,6 тисячі злотих (6,4-7 тисяч грн). Саме тому, на думку Пілешкевича, нелегальні мігранти їдуть до Польщі працевлаштуватися або використовують цю країну як транзитну на шляху до Західної Європи. Водночас Україна лідирує за кількістю легально працевлаштованих у Польщі громадян. За інформацією головної комендатури прикордонної служби, тільки в II півріччі 2009 року їх налічувалося майже 19,2 тисяч людей.

Тим часом директор Всеукраїнської профспілки працюючих мігрантів в Україні і за її межами Сергій Олійник вважає Польщу однією з найменш привабливих країн для українських мігрантів. "Найблагополучніша країна для мігрантів з України - Ірландія. Там можна заробити до 1000 євро на тиждень. А найневдаліша - Польща, де зарплата складає всього 400-450 доларів на місяць, а на повсякденні потреби витрачати доводиться багато, та й ставлення до мігрантів не найкраще", - заявив він.

Джерело: ТСН.ua