друкувати


Росія та Україна підготували договір щодо транзиту нафти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-13 02:00:10

Між Україною та Росією до кінця травня планується підписати міжурядовий договір про транзит нафти, пише "КоммерсантЪ-Украина" в статті "Качай и плати".

Згідно з підготовленим фахівцями Мінпаливенерго та міненерго РФ угодою, Росія може гарантувати Україні прокачування 30 млн тонн нафти на рік в обмін на введення європейської формули для розрахунку тарифів.

Як розповіло високопоставлене джерело в Мінпаливенерго, проект нової міжурядової угоди в сфері транзиту нафти складений за дорученням глав урядів України і Росії, даним під час їх квітневої зустрічі в Києві.

"Проект договору передбачає, що російський уряд гарантує транзит через територію України 30 млн т нафти щорічно протягом трьох років. Україна, у свою чергу, робить прогнозованим зростання тарифів на прокачування нафти, вводячи спеціальну формулу, за якою цей тариф буде розраховуватися", - повідомило джерело.

Підписання угоди було заплановано на 17-18 травня, коли президент Росії Дмитро Мєдвєдєв відвідає Київ, але сторони не встигли затвердити всі елементи, через це документ буде підписаний ближче до кінця травня.

Російська сторона наполягає на внесенні до договору "прозорої" формули утворення тарифів, розповіли джерела в міненерго РФ. "Ми були дуже здивовані різким, 30-відсотковим зростанням тарифів на прокачування нафти через територію України з початку цього року. У результаті транзит тонни нафти обходиться в 1,63-1,65 євро за 100 км. У Словаччині прокачування тонни вуглеводнів коштує 1,50-1,55 євро за 100 км ", - розповіло джерело в міністерстві.

Заступник директора центру "Психея" Геннадій Рябцев відзначив, що зниження ставки згідно з прийнятою у Європі формулою при нинішніх обсягах прокачування спричинить збитки української сторони у розмірі 10-12 млн євро на рік. Однак, за словами аналітика UPECO Олександра Сіренка, без гарантій з боку російського уряду обсяг транзиту нафти через територію України може скоротитися на 50%.

За підписання договору про гарантовані обсяги транзиту Росія може зажадати від України і відмови від транзиту венесуельської нафти для Білорусії. Так вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. Нагадаємо, в ході свого першого візиту до Мінська в якості президента Віктор Янукович оголосив про готовність України забезпечити транзит венесуельської нафти в Білорусь.

Джерело: ТСН.ua