друкувати


Вчені сподіваються розшифрувати геном нестаріючої 17-річної американської дівчини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-12 10:00:20

Вчені США сподіваються розгадати загадку старіння, розшифрувавши геном сімнадцятирічної дівчини, яка все своє життя фізично і розумово залишається на рівні розвитку однорічної дитини.

Вага Брук Грінберг в її 17 років - 16 фунтів, зріст - всього 75 см. Попередні дослідження її ДНК наводять на думку, що вона не росте через збої в генах, які відповідають у здорових людей за старіння організму.

"На прикладі Брук вченим вдасться ідентифікувати такі гени, проникнути у механізми їх роботи і навіть навчитися ними керувати", - сподівається Річард Уолкер з Медичної школи Університету Південної Флориди, що керує дослідженнями.

Припущення, що старінням керують кілька ключових генів, розділяє і Еліна Слагбоом з Лейденського університету Голландії, професор молекулярної епідеміології. У рамках своєї науково-дослідної роботи вона зібрала дані про 30500 осіб з кланів довгожителів та помітила, що уповільнене старіння обумовлене, в першу чергу, спадковими факторами.

Нагадаємо, що в лютому 2010 року група вчених університету Ньюкасла в Британії заявила, що їм вдалося розкрити один з ключових моментів процесу старіння. Вони з'ясували, що коли старіюча клітина виявляє значне пошкодження своєї ДНК, викликане фізичним зносом, вона посилає специфічні внутрішні сигнали. Ці аварійні сигнали спонукають мітохондрії клітини до продукування окислювальних "вільнорадикальних" молекул, які, у свою чергу, змушують клітину зруйнуватися або припинити ділитися.

На думку фахівців, тепер, після відкриття подібного механізму, стане легше боротися з віковими змінами і такими хворобами, як діабет, серцево-судинні порушення, рак. При цьому про еліксир вічної молодості, за їх словами, поки не йдеться.

На фото Брук Грінберг - 15 років

Джерело: Освітній портал