друкувати


Щоденна жменька горіхів може знижувати рівень холестерину

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-12 09:30:15

Щоденна жменька горіхів може знижувати рівень холестерину в крові, що захищає від серцевих захворювань.

Співробітники Університету Лома Лінда (штат Каліфорнію, США) проаналізували результати 25 досліджень, в яких брали участь 583 особи з семи країн. Випробовувані їли волоські горіхи, мигдаль, арахіс, горіхи пекана, фундук і макадамію (австралійський горіх, на фото).

Виявилося, що у тих, які з'їдали по 67 грамів горіхової суміші щодня загальний рівень холестерину був на 5% нижче, ніж у всіх інших. Регулярне вживання горіхів також на 7,4% знижувало концентрацію ліпопротеїна низької щільності ("поганого" холестерину), дуже шкідливого для здоров'я, і на 8,3% збільшувало вміст ліпопротеїну високої щільності, що благотворно впливає на серце. Окрім цього, у любителів горіхів на 10% був понижений рівень тригліцериду - ще одного різновиду "поганого" жиру.

Вчені вважають, що протихолестеринові властивості горіхам надають жирні кислоти Омега-3, якими також багата жирна риба. Крім того, у горіхах багато інших корисних речовин - рослинних білків, ненасичених жирних кислот, волокон, мінералів й антиоксидантів.

У зв'язку з цим варто нагадати і про захисні властивості фісташок: щоденне вживання цих горіхів може значно зменшити вірогідність розвитку раку легенів й інших видів злоякісних пухлин. Горіхи фісташок є хорошим джерелом гамма-токоферолу - різновиду вітаміну Е, антиоксиданту, що захищає клітини від пошкодження шляхом уповільнення окислення ліпідів (жирів) і формування вільних радикалів. А оскільки вітамін Е відомий антираковими властивостями, вживання гамма-токоферолу може захистити людину від раку легенів.

Джерело: Освітній портал