друкувати


Газопровід "Південний потік" може бути прокладений через територіальні води України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-12 02:30:05

Газопровід "Південний потік" може бути прокладений через територіальні води України. Цей первинний варіант маршруту газопроводу був включений в ТЕО газопроводу, пише газета "КоммерсантЪ" в статті "Турции нарисовали дорожную карту".

Про запасний варіант пригадали на випадок, якщо Росія не зможе отримати дозволу Анкари на будівництво газопроводу South Stream по чорноморському шельфу Туреччини.

12 травня в Туреччині пройдуть широкомасштабні переговори, приурочені до візиту до Туреччини президента Росії Дмитра Мєдвєдєва. Представники урядів двох країн підпишуть рамковий документ, в якому будуть прописані умови спільної роботи над проектом прокладки трубопроводу "Південний потік".

Восени 2009 року Анкара видала Москві дозвіл проводити геологічні роботи у винятковій економічній зоні Туреччини, проте підсумкового дозволу на прокладку трубопроводу в турецькій частині акваторії Чорного моря у Росії до цих пір немає.

Участь Туреччини в проекті "Південний потік" подовжувала маршрут труби і здорожувала проект, проте давало страховку від політичних ризиків, пов'язаних з роботою в територіальних водах України.

Видання пише, що в Анкарі серйозно торгуватимуться з Росією з питання прокладки "Південного потоку". Раніше повідомлялося, що Туреччина планує отримати знижку до ціни на газ, що імпортується з Росії, а також понизити рівень обов'язкового об'єму відбору газу за контрактом при одночасному підвищенні об'єму закупівель. Натомість "Газпрому" нададуть можливість брати участь в будівництві підземного сховища газу і газової електростанції в Туреччині, а також в приватизації ряду розподільних газотранспортних мереж.

Варто відзначити, що нова українська влада неодноразово заявляла, що українська ГТС могла б стати для Москви вигідною альтернативою прокладці "Південний потоку" в обхід української території. Москва, проте, дала зрозуміти, що від цього проекту не відмовиться.

Пізніше президент України Віктор Янукович заявив, що модернізація української газотранспортної системи є більш вигідною, ніж будівництво газогонів в обхід України,і не виключив, що труби в обхід є спробою тиску на Україну.

ТЕО проекту "Південний потік", в якому український маршрут вже вказаний як один з можливих, буде передано до кінця травня фахівцям італійської Eni, яка є співзасновником оператора проекту. Друга половина проекту належить "Газпрому".

"Південний потік" планується побудувати вже до 2013 року. Газопровід буде прокладений по дну Чорного моря ка Болгарії, після чого його розділять на дві вітки: через Грецію на південь Італії і через Сербію і Угорщину до Австрії. Пропускна спроможність газопроводу складе 47-63 мільярди кубометрів газу в рік.

Вартість підводної ділянки оцінюється в 6-10 мільярдів доларів, а потужність трубопроводу складе 30-65 мільярдів кубометрів газу в рік. Загальний кошторис проекту може скласти до 25 мільярдів доларів.

Джерело: ТСН.ua