друкувати


Маніпуляції навколо ПДВ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-11 04:50:03

З метою виконання рішень Уряду України для наповнення бюджету в повному обсязі, державною податковою службою проводиться операція «Бюджет», яка спрямована на покращення адміністрування податків, виявлення та недопущення незаконного відшкодування ПДВ, підвищення ефективності контрольно-перевірочної роботи, виявлення та руйнування схем ухилення та мінімізації податкових зобов’язань, вдосконалення процедури апеляційного оскарження рішень податкових органів та створення ефективної системи обслуговування платників податків.

Запровадження електронної звітності та користування нею суб”єктами господарюванню – це, перш за все, економія робочого часу, коштів на придбання бланків звітних документів, а також скорочення термінів проведення перевірок щодо правомірності заявлених до відшкодування сум ПДВ та забезпечення своєчасного їх відшкодування платнику податку.

При формуванні плану-графіка документальних перевірок суб»єктів господарювання першочергово відбираються для перевірок платники податків, які мають найбільш високий ступінь ризику щодо несплати податків. Одним із основних критеріїв при плануванні перевірки, який свідчить про ймовірне ухилення від оподаткування, є виявлені за допомогою Автоматизованої системи розбіжності згідно поданих платниками податків розшифровками податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів декларації з ПДВ.

Так, під час перевірки підприємства «Р» встановлено, що платник зарахував до складу податкового кредиту суми ПДВ, які не були підтверджені податковими накладними, а також здійсненими господарськими операціями (ні попередньою оплатою, ні фактичним придбанням товаро-матеріальних цінностей ), чим порушено п.7.4 ст.7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997 року №168 (із змінами та доповненнями ) та донараховано до бюджету ПДВ в сумі 19,7 тис. грн. Вказану розбіжність було встановлено за результатами аналізу поданих платником податків розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів декларації з ПДВ.

А при перевірці підприємства «П» податківці з’ясували, що воно придбавало товарно-матеріальні цінності та отримувало послуги від ПП «Б» в сумі 283,3 тис. грн. Податок на додану вартість в розмірі 47,2 тис. грн тут зарахували до складу податкового кредиту. Причому величину витрат, яких зазнали внаслідок придбання ТМЦ та послуг до складу валових витрат не включили. Крім того, дані суми накопичених витрат, пов”язаних із придбанням ТМЦ та наданням послуг не підтверджено належно оформленими податковими накладними, чим порушено пп.7.4.5, п.7.4, ст.7 вже згадуваного Закону України «Про податок на додану вартість».

Джерело: ДПІ в Надвірнянському районі