друкувати


Вшанували пам'ять маршала Кирила Москаленка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-10 11:30:52

Вчора на фасаді Народного музею «Герої Дніпра», що у Івано-Франківську було відкрито меморіальну дошку на честь двічі героя Радянського Союзу маршала Радянського Союзу Кирила Москаленка.


За часів Великої вітчизняної війни цей полководець командував 38 загальновійськовою армією. Яка під його орудою звільняла Київ, Івано-Франківськ (тоді ще Станіслав) та загалом 12 областей України. За словами однополчан у Кирила Семеновича було своє особливе ставлення до України, адже народився і виріс він у небагатій сім’ї простого селянина села Гришино, що на Донеччині. Після війни він докладав чимало зусиль, щоб створити надійні Збройні Сили. На невеликому урочистому мітингу перед відкриттям дошки полковник запасу Володимир Мойсеєнко розповів маловідомий факт з біографії маршала. Виявилось, що саме він проводжав у космос першого космонавта світу. Однак, за зрозумілих причин, Радянською пропагандою цей факт замовчувався.

Зняти символічну накидку та відкрити доку було доручено двом найстарішим ветеранам Івано-Франківська полковникам у відставці Роману Кубицькому та Василю Краснову. Після завершення урочистостей начальник музею Ярема Кваснюк провів екскурсію для всіх бажаючих, а також запросив на перегляд унікальної і єдиної в Україні діарами «Герої Дніпра».

Автор: Підполковник Тарас ГРЕНЬ, Західний регіональний медіа-центр МО України