друкувати


У музеї італійського міста Модена була виявлена робота Рафаеля

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-08 07:45:00

У музеї італійського міста Модена була виявлена робота Рафаеля. Довгий час вважалося, що картина розміром 30 на 40 сантиметрів була створена в XIX столітті на основі полотна "Святе сімейство", також відомого як "Перлина". Проте вчені за допомогою сучасних методів атрибуції змогли встановити, що автором картини є Рафаель.

На полотні зображена жіноча голова. Очевидно, робота була або одним з перших етюдів Рафаеля при створенні "Святого сімейства", або збереглася як частина більш значного за розмірами зображення, першого варіанту "Перлини".

"Святе сімейство" було задумане і розпочате Рафаелем, проте смерть у 1520 році перешкодила художникові закінчити твір. Картину завершив один з найталановитіших учнів Рафаеля, Джуліо Романо. Роботу придбав кардинал Іполита д'Есте. Незабаром він продав "Святе сімейство" (зараз воно зберігається в мадридському музеї Прадо), залишивши у себе лише фрагмент, створений самим Рафаелем. У запасниках галереї д'Есте його і знайшли більше чотирьох століть потому.

Мистецтвознавець Маріо Скаліні розповів, що в каталозі галереї значилося зображення голови Мадонни; відомо було, що картину не продавали, однак знайти її не могли. Увагу Скаліні привабила невелика робота в розкішній різьбленій золотий рамі. Очевидно, що людина, яка так обрамила картину, не вважала її копією XIX століття і знала, хто її автор, зазначив мистецтвознавець.

За словами Скаліні, картину реставрували в XVII і XIX століттях, і тільки сучасні технології дозволили розгледіти під слідами робіт "негідних малярів" руку Рафаеля. Зараз знайдену картину оцінюють приблизно в 30 мільйонів євро.

Джерело: ТСН.ua