друкувати


Свято книги на майдані

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-08 03:30:00

Поспілкуватись з Степаном Процюком, Ярославом Ткачівським, Михайлом Андрусяком, Василем Бабієм, та багатьма іншими своїми улюбленими авторами, придбати їх книжки та твори інших відомих українських письменників мешканці та гості Івано-Франківська могли 7 травня прямо на Вічевому майдані міста, де за участі літераторів та представників галузі книжкової торгівлі проходило свято книги.

«Ідея проведення свята виникла цього року, - розповідає комерційний директор магазину «Сучасна українська книга» Лідія Кульбанська, - Ми знаємо, що кожного року у нас проводить ся День міста. Свято збирає традиційно багато людей, багато гостей і ми вирішили взяти в цьому участь. Книжкова торгівля на таких святах була затіяна ще за часів Радянського Союзу, проте в Івано-Франківську проводиться вперше. Ми виставили по можливості частину нашого асортименту і запросили дуже багато наших авторів. Вони будуть тут присутні, спілкуються з покупцями, можуть розказати про свої твори, дати автографи».

 

Як організатори акції, так і присутні на ній письменники відзначають важливість проведення таких заходів в плані прививання мешканцям краю, насамперед молоді, любові до літератури на тлі загальної апатії до прекрасного та падіння духовності. Цьому зокрема сприяє живе спілкування з авторами. «Я вважаю, добре, що в Івано-Франківську проводяться такі заходи, власне продаж книжок на вулиці, - говорить літератор Ольга Деркачова, - тому що дуже часто нам ніколи зайти до книгарні або ми ідем з торбами з базару і нам не до книжок. А коли ти проходиш повз книжкову торгівлю на вулиці, ти мимоволі зупинишся і обов’язково купиш хоча б одну книжку. Власне сутність цієї акції в тому, що письменник і книга ідуть до людей. І коли ти спілкуєшся віч-на-віч з своїми читачами це набагато краще, ніж якщо читач просто дивиться на твою книгу». Зрештою, для літераторів участь у подібній акції це і можливість спробувати себе у шкірі продавця власних книг, що, за словами О.Деркачової, є не дуже легкою справою.

Про зниження у людей, насамперед у молоді цікавості до читання говорив автор багатьох літературних творів з м. Філадельфія, США, священик отець Роман Паньків. «Так вийшло, що я в Америці більше популярний, ніж в Україні. – констатує він, - Люди стали менше читати, менше цікавляться літературою. Зараз усі схильні споглядати навколишній світ по телевізору, але це зовсім не те, що читати».

І все ж, - констатують учасники акції, - українські книги продаються, продаються, не зважаючи на високі ціни та економічну кризу. А тому, на їх переконання проведення подібних заходів стане традиційним.

Автор: Сергій БІЛИЙ