друкувати


Держкомзем: Що робити у разі втрати чи виявлення помилок у державних актах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-07 04:48:13
До Держкомзему постійно надходять звернення юридичних та фізичних осіб щодо порядку видачі державних актів на право власності на земельну ділянку (на право постійного користування земельною ділянкою) при виявленні у виданих актах орфографічних або технічних помилок, їх втраті (пошкодженні), у разі добровільної заміни державних актів на право приватної власності на землю, державних актів на право власності на землю, державних актів на право власності на земельну ділянку (державних актів на право постійного користування землею).

У зв’язку із цим Держкомзем роз’яснює: згідно з Інструкцією, організацію робіт з видачі державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою (далі — державні акти) у разі виявлення землевласником (землекористувачем) у виданому акті орфографічних або технічних помилок, втраті (пошкодженні) державного акта, у разі добровільної заміни державного акта на право приватної власності на землю, державного акта на право власності на землю, державного акта на право власності на земельну ділянку (державного акта на право постійного користування землею), здійснюють головні управління Держкомзему в Києві та Севастополі, управління (відділи) Держкомзему в районах (містах), міжміські, міжрайонні, міськрайонні управління (відділи) Держкомзему (далі — територіальні органи Держкомзему).

Землевласникам (землекористувачам), які бажають замінити державний акт, необхідно письмово звернутися до відповідного територіального органу Держкомзему. У заяві (клопотанні) зазначається: у разі виявлення орфографічних або технічних помилок — суть; у разі втрати (виявлення помилок пошкодження) — де, коли і за яких обставин втрачено (пошкоджено) державний акт; у разі заміни державного акта — причина такої заміни.

До заяви (клопотання) додаються: копії державного акта (стосується усіх випадків, крім втрати документа); акта приймання-передавання межових знаків на зберігання; акта перенесення в натуру (на місцевість) меж охоронних зон, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон і зон особливого режиму використання земель за їх наявності; документа, на підставі якого набуто право на землю (рішення органу місцевого самоврядування, виконавчої влади, суду, договір купівлі-продажу, дарування, міни, інші цивільно-правові угоди).

Жодних інших документів територіальні органи Держкомзему вимагати не вправі.

При втраті державного акта землевласник (землекористувач) розміщує відповідне повідомлення в місцевих друкованих засобах масової інформації. Якщо протягом місяця з дня публікації жодних повідомлень щодо втраченого документа не надійшло, землевласнику (землекористувачу) видається новий державний акт.

Територіальні органи Держкомзему приймають зазначені матеріали і враховуючи, що заповнення державних актів покладається на державне підприємство "Центр державного земельного кадастру" та його структурні підрозділи, передають їх, разом з комплектом бланка (бланків) державного акта, на заповнення до відповідного структурного підрозділу державного підприємства "Центр державного земельного кадастру", який забезпечує заповнення бланків державних актів і передає їх до територіального органу Держкомзему для організації підписання. Після підписання в установленому порядку бланки державних актів повертаються до відповідного структурного підрозділу державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" для реєстрації та видачі землевласнику (землекористувачу), про що територіальний орган Держкомзему інформує землевласника (землекористувача). Землевласник (землекористувач) звертається до відповідного структурного підрозділу державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" і після оплати виконаних робіт отримує державний акт.

Відповідно до розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених спільним наказом Держкомзему, Мінфіну та Мінекономіки, вартість таких робіт становить:

при оформлені державного акта на право власності на земельну ділянку на підставі нотаріально посвідчених договорів купівлі-продажу земельної ділянки, дарування, успадкування тощо: для фізичних осіб — 30 гривень, для юридичних осіб — 50 гривень;

при втраті (пошкодженні) державного акта, у разі добровільної заміни державного акта на право приватної власності на землю, державного акта на право власності на землю, державного акта на право власності на земельну ділянку (державного акта на право постійного користування землею) вартість робіт для фізичних і юридичних осіб становить 17 гривень;

при виявленні у виданому державному акті орфографічних або технічних помилок виконання таких робіт здійснюється за рахунок органу, який здійснив реєстрацію акта. Крім того, необхідно врахувати вартість реєстрації державного акта, яка для фізичних осіб становить 5 гривень, для юридичних — 25 гривень.

При видачі нового державного акта попередній акт (крім випадків його втрати) повертається до відповідного територіального органу Держкомзему на зберігання.

У випадку припинення права власності (права користування) земельною ділянкою, добровільної заміни державного акта або поділу чи об’єднання земельної ділянки землевласник (землекористувач) повертає свій примірник державного акта до територіального органу Держкомзему.

У разі відсутності у землевласника (землекористувача) копій акта приймання-передавання межових знаків на зберігання та відсутності такого документа у територіальних органах Держкомзему землевласнику (землекористувачу) для отримання державного акта необхідно замовити виготовлення нової документації із землеустрою. Варто зазначити, що спори, які виникають при здійсненні землеустрою, вирішуються судом.

Джерело: Газета "Вільний голос"
Обговорити на форумі