друкувати


Чи потрібен "Мезим форте" здоровій людині?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-07 03:41:01
За останніх два роки "Мезиму форте" в Україні продано на десятки мільйонів гривень. Він у п'ятірці ліків-бестселерів. Як насправді діють розрекламовані пігулки "Мезим", "Ензибене" та "Фестал"?

Стіл ломиться від страв: ковбаса, м'ясо, варена картопля, пироги - аж слинка потекла. "Зараз подивимось, що ти за чоловік", - погрозливо сміється батько дівчини із залицяльника, який приїхав у село знайомитися. Той хоч і в окулярах і виглядає слабаком, але на слова матері "А ось і варенички!" він ковтає дві пігулки "Мезиму" і впевнено відповідає: "З задоволенням!". "Мезим" - шлунку добре з ним", - не втомлюється пояснювати реклама.

За даними Індустріального телевізійного комітету, що об'єднує центральні канали, з початку 2009 року "Мезим форте" тримає третю позицію за обсягом реклами серед лікарських засобів в Україні.

Чи діє реклама? За даними компанії "Моріон", провідного аналітичного центру у нашій фармацевтиці, за останніх два роки "Мезиму форте" в Україні продано на десятки мільйонів гривень. Він у п'ятірці ліків-бестселерів.

Чи це розумна витрата грошей?

З чого складається "Мезим"

Як свідчить інструкція, єдиний дієвий компонент "Мезиму" - речовина панкреатин. Усе інше - технічні домішки для кольору і вигляду. Панкреатин виробляють з 1897 року. Перший патент на нього отримала компанія "Solvay Pharmaceuticals", яка і зараз виробляє препарат під маркою "Креон".

Панкреатин - це суміш ферментів, потрібних для перетравлення їжі: ліпази (діють на жири), протеази (білки) та амілази (вуглеводи).

Панкреатин зараз найчастіше виробляють з підшлункової залози свиней. У них ферменти найбільше подібні до людських. Крім "Мезиму", в формулярі для наших лікарів Міністерство охорони здоров'я наводить ще 19 препаратів, що містять виключно панкреатин, у тому числі шість - вітчизняного виробництва. Найвідоміші зі списку - "Ензибене" і "Креон".

Є ще комбіновані препарати, що містять, крім панкреатину, допоміжні речовини (порошок жовчі, наприклад). З цього переліку - "Фестал", який не набагато відстає від "Мезиму" у рекламній кампанії. У ролику "Фесталу" шлунок б'ється із сосискою на боксерському рингу під гаслом: "Шлунок не зможе - "Фестал" допоможе".

Що отримує шлунок?

Півроку тому Організація роботодавців медичної галузі України на чолі з Валерієм Печаєвим зчинила галас стосовно реклами "Мезиму форте". Українські виробники назвали її оманливою. Справу розглядав Антимонопольний комітет. Яким був результат? Компанія "Берлім Хемі" - виробник "Мезиму" - зобов'язалася дописати в інструкції, що він не містить так званої кишковорозчинної оболонки.

Чому це важливо? Річ у тім, що травлення відбувається зовсім не у шлунку, про що реклама "Мезиму" мовчить.

У шлунку їжа обробляється шлунковим соком і м'язами, які допомагають подрібнити її.

"В результаті вся їжа перетворюється на масу з малесеньких грудочок діаметром до двох міліметрів, яка називається хімусом. У такому вигляді все це потрапляє до кишечнику, де і перетравлюється ферментами. У шлунку ферменти не потрібні", - пояснює Олексій Кожевников, в.о. директора Україно-німецького гастроентерологічного центру "БІК-Київ" при Національному медичному університеті імені Богомольця.

Він ніколи не призначає своїм пацієнтам три найбільш розкручені в нас препарати з панкреатином - "Мезим форте", "Фестал" та "Ензибене". Чому? Тому що пігулки, які шлунок не може подрібнити, потрапляють до кишечнику набагато пізніше за їжу. В цьому випадку ферменти мало допомагають.

Лікар Кожевніков призначає препарат з панкреатином, який випускають у желатинових капсулах. Всередині них - так звані міні-мікросфери діаметром до двох міліметрів. Американські гастроентерологи з`ясували , що оптимальна величина гранули для успішного потрапляння до кишечнику - 1,4 міліметри. Препарати з панкреатином, що використовуються у Британії та США (це "Зенпеп", "Котазим", "Креон", "Нутризим", "Панкрекс", "Панкреаз" та "Панкреліпаз"), мають форму саме міні-мікрогранул, а не пігулок.

Окрім запізнення, панкреатин у органах травлення зустрічається з іншим викликом. Він може роз'їдатися кислотою у шлунку. Кожна мікрогранулка в закордонних препаратах, а також таблетки "Ензибене" і "Фестал" мають захист від кислого середовища. "Мезим форте" не має цього. Без захисту від кислоти значна частина ферментів руйнується і миттєво нейтралізується ще у шлунку, не доходячи до кишечнику.

А тепер - головне питання.

Чи потрібен "Мезим" здоровій людині?

Переглянувши сайти американської Food and Drug Association (FDA) - головного органу по контролю за їжею та ліками у США - та Британського державного медичного формуляру, "Свідомо" з'ясувало, що у цих країнах препарати панкреатину не можна купити самостійно - їх виписують лікарі за рецептами. Їсти ферменти просто так там не дозволено.

"Здоровій людині, у якої підшлункова залоза не уражена, не потрібно вживати штучні ферменти. По-перше, правильно їх дозувати зможе тільки лікар. Активність препаратів панкреатину вимірюється в одиницях активності ліпази. Для нормального травлення на один раз потрібно в середньому 25 000 одиниць ліпази", - коментує гастроентеролог Кожевніков.

Скільки ж тоді треба з'їсти "Мезиму форте", якщо активність однієї таблетки - 3500 одиниць ліпази?

Важливо усвідомлювати ще один ризик. Якщо є здуття живота, біль у шлунку, то проблема не завжди у нестачі ферментів. З пігулками Ви можете пропустити серйозне захворювання.

Той самий панкреатит - порушення роботи підшлункової залози. Це тяжке захворювання може виникнути через алкоголь або як супутник цукрового діабету. Коли у людини розвивається панкреатит, вона починає частіше бігати до туалету, страждає проносом, у випорожненнях з'являються часточки неперетравленої їжі. Вона їсть, але не засвоює поживні речовини.

Врешті, слід пам'ятати, що регулярний прийом панкреатину може і сам призвести до захворювання - фіброзу кишечнику. Це рубцювання стінок різних відділів кишечнику. Про це на сайті FDA попереджає спеціально створений медичний гід з панкреатину.

Якщо Вашій "підшлунковій сил бракує", як каже реклама "Ензибене", то час замислитися, чому це відбувається. І піти до лікаря, а не приймати пігулки на свій розсуд. Власне це і вказано у телерекламі та інструкціях згаданих препаратів. Але таким дрібним шрифтом, що ми не помічаємо його за красивим фірмовим слоганом.

І найпростіша порада

Гастроентерологи, дієтологи, з якими ми консультувалися, одноголосно заявляли: здорова людина не повинна їсти стільки, щоб не справлялися її органи.

Збалансована, в міру жирна і калорійна їжа - це запорука здорового і довгого життя без навантаження на організм. Не треба переїданням за допомогою пігулок доводити, що Ви гарний наречений.

"Реклама має бути набагато коректнішою. Це стосується усіх лікарських засобів", - підсумувала головний гастроентеролог Міністерства охорони здоров'я України Наталя Харченко.

Автор: Олександра ВЕСНИЧ, бюро журналістських розслідувань "Свідомо", для "Галицького кореспондента"
Обговорити на форумі