друкувати


С.Тігіпко: Новий податковий кодекс покращить умови для українських підприємництва

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-07 11:18:10
Віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко вважає, що новий податковий кодекс покращить умови для українських підприємництва.

Про це він заявив на нараді з питань підготовки нового проекту податкового кодексу за участю представників Міністерства фінансів, Міністерства економіки, бізнес-асоціацій і експертів Світового банку та Німецької консультативної групи, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України, повідомляє ТСН.

На думку Тігіпка, основним стратегічним завданням реформування податкової системи України є зниження фіскального навантаження на економіку та підвищення конкурентоздатності країни.

За словами Тігіпка, кодекс передбачатиме суттєве зменшення податкового навантаження на малий та середній бізнес. "Насамперед, ми повинні впорядкувати законодавчу базу. Крім того, необхідно спростити адміністрування податків, зокрема зблизивши бухгалтерський та податковий облік. Ще одне завдання - зменшення обсягів статистичної звітності для підприємців. У комплексі ці заходи дадуть змогу серйозно поліпшити умови ведення бізнесу в Україні", - вважає Тігіпко.

Він також висловив переконання, що новий податковий кодекс може набрати чинності вже з 2011 р. "Ми плануємо влітку передати проект податкового кодексу до Верховної ради України. Крім того, ми маємо намір винести проект документа на публічне обговорення за участю експертів та самих підприємців", - зазначив Тігіпко.

Як він раніше повідомляв, Кабмін повинен почати роботу над проектом Податкового кодексу після початку програми співпраці України з МВФ.

"Починаємо програму з МВФ - і ми почнемо серйозну роботу над Податковим кодексом, і тут відразу буде філософія, які податки ми будемо залишати, скільки їх повинно бути, на що ми направимо основні зусилля, які повинні стимулювати ці податки, яка прозорість збору цих податків. Нічого цього сьогодні немає, але одне - ви чули про рішення уряду на наступний рік - уже розмова йде про зниження податкового навантаження ПДВ, зниження податку на прибуток", - підкреслив Тігіпко.

Варто відзначити, що в Україні податкове навантаження одна з найбільших серед країн СНД, зокрема більше ніж у Білорусі, Молдові, РФ і Казахстані.

Як повідомлялося, З 1 січня 2011 року платник податку на додану вартість разом із сплатою алкогольного і тютюнового акцизного збору повинен здійснювати авансову плату ПДВ у розмірі 20% від суми акцизного збору.

Про це говориться в законопроекті Кабміну №6337 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оподаткування) в частині внесення змін в закон "Про ПДВ".

Обговорити на форумі